Pierwszy raz skusiłam się na wykonanie domku z piernika.
Jest to zadanie bardzo pracochłonne i wymagające dużej cierpliwości...!
Po wszystkich trudach zyskujemy piękną (i jak pachnącą!) dekorację świąteczną.

Zachęcam Was do podjęcia wyzwania. :)


TUTAJ możemy znaleźć mnóstwo gotowych projektów, mniej lub bardziej skomplikowanych.

Składniki na ciasto:
- 140 g miodu
- 200 g brązowego cukru
- 200 g masła
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 lekko roztrzepane jajko

Składniki na lukier królewski (300g):
- 250 g cukru pudru
- 1 lekko ubite białko jaja
-1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody

Składniki potrzebne do dekoracji:
- barwniki spożywcze
- lukier plastyczny
- kolorowe posypki
- świąteczne ozdoby do wypieków
- cukierki/lizaki/ciasteczka/inne słodycze

Przydatne akcesoria:
- różne foremki do ciastek
- rękaw cukierniczy
- tylki
- pędzelki
- narzędzia do formowania dekoracji z lukru plastycznego
- pęseta cukiernicza (przydatna w przyklejaniu małych dekoracji)

Sposób przygotowania - ciasto:

W dużym garnku umieszczamy miód, cukier, masło i przyprawy. Często mieszając, podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
Zwiększamy płomień i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Zdejmujemy naczynie z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników. Mikstura zacznie się pienić. Zostawiamy do ostygnięcia, na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, a następnie dodajemy przestudzoną zawartość garnka. Mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy jajko i ponownie mieszamy.
Przesiewamy mąkę na stolnicę i umieszczamy na niej ciasto. Zagniatamy, aż będzie miało gładką konsystencję. Zawijamy je w foilę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy i wykrawamy elementy naszego domku, z wcześniej przygotowanego szablonu.Umieszczamy wszystkie części na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ponownie schładzamy. Ta czynność sprawi, że ciasto nie wyrośnie w piekarniku i nie straci kształtu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.  Czas pieczenia jest różny w zależności od wielkości i grubości elementów. Najlepiej pozwolić, aby brzegi ciasta lekko się przyciemniły. Będziemy mieli pewność, że jest dobrze wypieczone (suche) a ściany domku nie będą nam się łamać.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Sposób przygotowania - lukier królewski:

Cukier puder przesiewamy do misy miksera. Dodajemy ubite białko jaja i sok z cytryny.
Miksujemy z małą prędkością przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej, sztywnej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i łatwo się rozsmarowywać. Jeśli jest zbyt suchy lub kruchy, dodajemy odrobinę wody. Jeśli jest zbyt płynny i błyszczący, dodajemy więcej cukru pudru.
Lukier przekładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, aby nie wysechł. Można go zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Budowa i dekoracja domku:

Zaczynamy od sklejenia ścian za pomocą lukru. Następnie odczekajmy min. 15 minut zanim przykleimy dach. Kolejne kroki dekoracji są dowolne. Warto zorganizować sobie pracę w taki sposób, aby podczas nowych czynności nie zniszczyć już wykonanej pracy.
U mnie wyglądało to następująco:
- sklejenie ścian
- umocowanie dachu
- pierwsze pokrycie dachu lukrem
- ozdobienie ścian cukierkami
- przyklejenie wcześniej przygotowanych okien, drzwi i wieńców
- drugie, delikatne pokrycie dachu lukrem (aby powstały sopelki) i przyklejenie na nim ozdób
- umieszczenie lukru wokół domku
- przyklejenie wcześniej przygotowanej choinki



Miłej zabawy! :)



3 komentarze: