Dziś przepis na pyszne, lawendowe pierniczki! :)

Składniki:

- 140 g miodu lawendowego
- 200 g brązowego cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 20 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 lekko roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

W dużym garnku umieszczamy miód lawendowy, cukier, masło, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową i przyprawy. Często mieszając podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
Zwiększamy płomień i zagotowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną, Mieszanina zacznie się pienić. Odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól i wsypujemy orzechy włoskie. Następnie dodajemy zawartość garnka. Mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy jajko i ponownie mieszamy całość.
Początkowo ciasto będzie się bardzo lepić, ale nie należy dosypywać mąki. Wyciągamy je  na stolnicę i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy nasze pierniczki. Pieczemy 5-8 minut w 180°C.
Studzimy i dekorujemy według uznania.

Smacznego !:)



Dobrze wypieczone święta

1 komentarz: