Dziś przepis na bardzo aromatyczny, świąteczny piernik.

Składniki:

- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki krojonej skórki pomarańczowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
 - 1 opakowanie posypki Delecta Decorada karmel
 - 1 słoiczek konfitury z gorzkich pomarańczy
Sposób przygotowania: 

W dużym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, skórkę pomarańczową i kakao. Często mieszając podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlewamy piwo i zagotowujemy. Odstawiamy na 15 minut.
Do mikstury przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. 
W oddzielnej misce ubijamy jajka i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. 
Przekładamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 40-50 minut w temp. 180°C.
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Ostudzony piernik przekładamy konfiturą z gorzkich pomarańczy i kroimy na mniejsze kawałki. 
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleczną polewamy dokładnie wszystkie kawałki ciasta, a białą robimy na nich wzorki. Posypujemy karmelem.
Odstawiamy na 2 godziny, aż polewy staną się twarde.
Najlepiej smakuje po kilku dniach 

Smacznego!

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

3 komentarze:

  1. Ależ pyszności, piękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego piernika jeszcze nie jadłyśmy! Za piwem nie szalejemy a wręcz nie lubimy ale w słodkościach wiele uchodzi :D

    OdpowiedzUsuń