Witajcie!
Dziś mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie wielkanocne. :)
Każdemu, kto jeszcze nie zna tej odmiany żurku, radzę koniecznie spróbować!
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml maślanki
- 150 ml wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- kiełbasa biała (ilość według uznania)
- jajka na twardo
- 200 g śmietanki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu wkładamy obranie ziemniaki (w całości), kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Gdy ziemniaki się ugotują, wybieramy je do miseczki. Wyciągamy również kiełbasę i przyprawy.
Olewamy szklankę wywaru.
Do garnka wlewamy maślankę z łyżką mąki (roztrzepaną). Zagotowujemy, stale mieszając.
Wlewamy sok z ogórków.
Do ziemniaków dodajemy szklankę wcześniej odebranego wywaru. Miksujemy na puszystą masę i wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość ponownie miksujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy pokrojoną kiełbasę.
Po zdjęciu z gazu wsypujemy majeranek.
Wedle uznania można na końcu doprawić również śmietanką.
Smacznego! :)
Espumisan Max to wyrób medyczny CE, który świetnie sprawdzi się podczas świątecznego delektowania się (obfitego ;P) pysznościami!
Espumisan Max to wyrób medyczny CE, który świetnie sprawdzi się podczas świątecznego delektowania się (obfitego ;P) pysznościami!
A z maślanką nie znałam... muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
hmmm... może i ja zrobię żurek? :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, chociaż ja osobiście za żurkiem nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja, nigdy nie próbowałam. Rozumiem, że po tej wersji lek na trawienie nie będzie potrzebny? ;)
OdpowiedzUsuńŻurek bardzo lubimy, ciekawa innowacja :)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam żurku :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką żurku.
OdpowiedzUsuń