Witajcie!

Dziś mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie wielkanocne. :)
Każdemu, kto jeszcze nie zna tej odmiany żurku, radzę koniecznie spróbować!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml maślanki 
  • 150 ml wody z ogórków kiszonych 
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek 
  • kiełbasa biała (ilość według uznania) 
  • jajka na twardo 
  • 200 g śmietanki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Do gotującego się bulionu wkładamy obranie ziemniaki (w całości), kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Gdy ziemniaki się ugotują, wybieramy je do miseczki. Wyciągamy również kiełbasę i przyprawy.
Olewamy szklankę wywaru.
Do garnka wlewamy maślankę z łyżką mąki (roztrzepaną). Zagotowujemy, stale mieszając.
Wlewamy sok z ogórków.
Do ziemniaków dodajemy szklankę wcześniej odebranego wywaru. Miksujemy na puszystą masę i wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość ponownie miksujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy pokrojoną kiełbasę.
Po zdjęciu z gazu wsypujemy majeranek.
Wedle uznania można na końcu doprawić również śmietanką.

Smacznego! :)



Espumisan Max to wyrób medyczny CE, który świetnie sprawdzi się podczas świątecznego delektowania się (obfitego ;P) pysznościami!





10 komentarzy: