Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was przepis na cudowne babeczki! Pochodzi on z książki Pierre Hermes "Pastries".
Pierwotnie były to muffinki z jagodami, ale trochę je zmodyfikowałam. Będzie to również pierwszy post w języku polskim i angielskim. Mam nadzieję, że będzie to pomocne dla moich gości z innych krajów!❤

⃟⃟⃟

Hello My Loves!
Today I have a recipe for amazing muffins from Pierre Hermes "Pastries" book for You.
Orginal version comes with blueberry but I modificated it a little bit. For the first time I post in polish and english. I hope it will be helpful for my guests from other countries.❤

⃟⃟⃟

Ciasto / Muffin Batter:
- 350 g drobnego cukru pudru / 350 g superfine granulated sugar
- 3 g (1/2 łyżeczki) drobnej soli morskiej / 3 g (1/2 tsp) fine sea salt
- 600 g mąki / 600 g all-purpose flour
- 20 g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia / 20 g (4 tsp) baking powder
- 5 g (1 łyżeczka) otartej skórki z limonki / 5 g (1 tsp) grated zest of unwaxed lime
- 4 jajka (200 g) / 4 eggs (200 g)
- 370 g śmietanki min. 30% / 370 g heavy cream
- 250 g masła (roztapiamy) / 250 g (2 sticks) unsalted butter, melted
- 200 g czekolady (użyłam gianduja)  /200 g chocolate ( I used gianduja chocolate)
- Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i  krem czekoladowy* / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream*

⃟⃟⃟

*Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę topimy. Studzimy. Śmietankę podbijamy. Łączymy.)

*I used chocolate cream to stick the sugar paste decoration onto the muffuns. ( 100 g heavy cream + 100 g gianduja chocolate. Melt the chocolate. Let it cool. Whip the heavy cream - not to taugh, should be a little bit liquid. Combine together.)


Sposób wykonania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Czekoladę kroimy na kawałki. Masło roztapiamy.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki; cukier, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę z limonki.
W drugim naczyniu łączymy składniki płynne; jajka, śmietankę i masło.
Łączymy wszystko razem. Powstaje lepka, jedwabista masa.
Wsypujemy czekoladę i ponownie mieszamy.
Ciasto umieszczamy w papilotkach i pieczemy ok. 20 minut.
Upieczone muffinki umieszczamy na kratce i ciepłe nadziewamy sosem truskawkowym.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

⃟⃟⃟⃟⃟⃟

Preparation:

Preheat oven to 350°F (180°C).
Melt the butter, and chop the chocolate.
Sift the sugar, salt, flour, and baking powder into a bowl. Add the lime zest.
In another bowl combine the wet ingredients (eggs, cream, and butter).
Incorporate the dry ingredients into the wet ingredients, mixing just until combined, then fold the chocolate.
Distribute the batter evenly into the paper muffin cups (use strong ones).
Bake the muffins for about 20 minutes.
Transfer to a wire rack and stuff with the strawberry sauce when warm.
Leave to cool completely.

Enjoy!

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018





⃟⃟⃟





Tak wygląda nasze gotowanie razem... Valentino SUPERSTAR ! ❤ / How it looks when we cook together... Valentino SUPERSTAR! ❤

14 komentarzy:

  1. dekoracja jest rewelacyjna! :D
    co do smaku... nie jadłam, ale zrobię :D obiecuję! uwielbiam muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam, ale mi smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, jadłabym :D Wyglądają smakowicie ;) A miałam ograniczyć słodycze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ Ty mnie wstawiasz na kuszenie . A ja ostatnio staram się nie jeść rzadnych słodkości. Wyglądają cudnie te smakołyki

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie i mega apetycznie:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinkom nigdy nie odmawiam - piękna dekoracja!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetnie wyglądają te muffinki :) Muszę wypróbować.
    Pozdrawiam
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię muffiny. Jak pięknie je ozdobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne muffinki 😃 wybacz za błąd przy akceptacji. Pomyliłam przepisy 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. przepysznie wyglądają, chyba zrobię w następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń