Witajcie! 
Dziś krótki, łatwy i smaczny pomysł na domowe słodkości!

⃟⃟⃟

Hello!
Today easy and yummy recipe for homemade sweets! 

⃟⃟⃟

Biszkopt / Sponge-cake:

- 5 jaj / 5 eggs
- 70 g cukru / 70 g sugar
- 40 g kakao / 40 g cocoa 
- 80 g mąki / 100 g all purpose flour
- 20 g mąki ziemniaczanej / 20 g potato starch

Polewa czekoladowa / Chocolate frosting:
- 50 g śmietanki 36% / 50 g heavy cream
- 50 g mleka / 50 g milk
- 200 g czekolady gianduja / 200 g gianduja chocolate

+ orzechy laskowe / hazelnuts
+ Domowy dżem truskawkowy (lub inny, według uznania) / homemade strawberry jam (or another jam You like)

Sposób wykonania:

Łączymy przesiane mąki i kakao.
Całe jajka ubijamy z cukrem.
Delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Należy zwrócić uwagę, aby rozbić grudki mąki, gdyż po upieczeniu będą twarde jak kamień.
Nie wolno też zbyt długo mieszać masy z mąką, gdyż na upieczonym biszkopcie pojawi się twarda skorupka.
Wylewamy biszkopt na blachę 40x40 cm, wyłożoną papierem, lub matą silikonową.
Pieczemy ok. 20 minut w 200-220° C.

Po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt obracamy, zwijamy i ściskamy. Zostawiamy na ok. 30 minut.
Rozwijamy i smarujemy dżemem. Większą jego ilość nakładamy po stronie, od której zaczynamy zawijać. Zwijając dokładnie dociskamy i zabezpieczamy folią spożywczą.
Odkładamy na noc do lodówki.

 Mleko ze śmietanką zagotowujemy.Wsypujemy pokrojoną czekoladę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Roladę wyciągamy z lodówki i kroimy w ok. 2 cm plastry.
Jedną stronę każdego z nich zanurzamy w polewie, posypujemy orzechami i odstawiamy do zastygnięcia.

SMACZNEGO!

⃟⃟⃟

Preparation:

 Sift flours na cocoa into a bowl. 
In another bowl beat the eggs with sugar.
Gently combine the eggs mixture with dry ingredients. 
Make sure You removed all lumps of the flour. Otherwise You will have taugh "little stones" in the cake when it's baked.
Prepare 40 cm x 40 cm baking sheet with baking paper or silicone mat.
Bake around 20 minuts, 200-220° C (392-428 °F).

Tuen and roll warm sponge cake and leave for around 30 min.
Then spread inside with strawberry jam. Remember to put less jam on the side when You finish to roll so it won't fall out. 
Roll again. Wrap into the wrapping foil, and leave in the fridge over the night.

Boil milk with heavy cream. Add chocolate. Mix and set aside to cool.
Slice Your roll into 2cm pieces.
Deep one side of each roll into the chocolate frosting and sprinkle with hazelnuts.
Transfer to the wire rack,
Let it chill.

ENJOY!




9 komentarzy:

  1. Ale sprytne rozwiązanie! Muszę kiedyś koniecznie spróbować:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam !:) obserwuje kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę także ten przepis to coś dla mnie! ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    www.jagglam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo ale fajnie wyglądają. Aż mi smaka narobiłaś :) Chętnie wykorzystam Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ale smakołyki! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, więc pewnie wypróbuję i ten przepis! ♥ Ciacho wygląda tak smakowicie, że aż ślinka cieknie = mój ulubiony dżem truskawkowy *.* Ach !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności :) Uwielbiam ciasta i inne słodkości, szczególnie te robione w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W następnym tygodniu muszę takie coś zrobić dla całej mojej rodziny. Jak tego nie zrobię to naprawdę będę skończonym głupkiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój przepis na roladę biszkoptową z dżemem i polewą czekoladową wygląda absolutnie pysznie! Idealny na każdą okazję, a jednocześnie prosty w przygotowaniu. Połączenie słodkiego dżemu i czekolady na pewno sprawi, że każdy będzie zachwycony.

    OdpowiedzUsuń