Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was pyszny, ciekawy, łatwy i szybki przepis!
Jeśli chcielibyście urozmaicić śniadanie, lub po prostu zaskoczyć gości na grillu, czy imprezie - spróbujcie koniecznie!
⃟⃟⃟
Hi Guys!
Today I have an amazing, delicious, quick & easy recipe for You!
Would You like to create extraordinary breakfast? Or shock Your party/barbecue guests?
You definitely have to try it!
Składniki/ Ingredients:
- średniej wielkości domowy chlebek (u mnie ciemny) / medium size homemade bread ( I choose brown loaf)
- 5 jajek / 5 eggs
- 100 g boczku / 100 g pancetta
- 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto
- 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe
- kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto
- sól / salt
- pieprz / black pepper
- oregano
- grana padano
- mozzarella
szczypiorek / chives
Sposób przygotowania:
Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.
W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Nadzienie umieszczamy w bochenku, robiąc po środku wgłębienie na wbicie jajka.
Przykrywamy kawałkami mozzarelli i posypujemy grana padano.
Pieczemy w temp. 190°C, do momentu aż jajko się lekko zetnie.
Wyciągamy z piekarnika. Posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Na wierzchu układamy kawałki prosciutto i mozzarelli.
*Resztę chleba ze środka możemy zapiec z oliwą z oliwek, czosnkiem i grana padano.
** Dobrej jakości mozzarella nie roztopi się całkowicie podczas pieczenia.
SMACZNEGO!
Preparation:
Cut out the top of the bread, and drill the inside.
In a bowl mix: 4 eggs, pancetta, pesto, chopped tomatoe, slices of prosciutto, gratered grana padano, and small pieces of the bead from the inside (not everything).
Add salt, black pepper and mix again.
Fill the bread with the egg filling, leave the hole in the middle for the egg.
Cover with the mozzarella pieces and grana padano.
Bake in 190°C (374°F) until the egg on the top is ready.
Season with salt, black pepper, and chives.
Cover with some prosciutto and mozzarella pieces.
* The rest of the bread You can bake with some olive oil, garlic and grana padano.
** Good quality mozzarella won't be melted totally while baking.
ENJOY!
mmm ale to pysznie wygląda! :) uwielbiam domowe zapiekanki, ale takim sposobem i z taką ilością składników jeszcze nie przyrządzałam. Zapisuję sobie przepis w zakładce i wykorzystam w najbliższych dniach. :)
OdpowiedzUsuńJejku, jakie cudo! Wygląda mega smacznie i gdybym trafiła na jakąś restauracje i zobaczyłabym ją w menu, to na pewno bez wahania bym zamówiła! :D Przepis wydaje się dosyć prosty, więc spróbuję przyrządzić, chociaż znając życie mi tak ładnie nie wyjdzie :P
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJej jak to smakowicie wygląda... ale bym zjadła taką zapiekankę :) może sama coś takiego zrobię, oprócz pesto bo nie przepadam za tym specjałem :) kuchnia matka wynalazków! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko :*
Wygląda po prostu rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Świetny przepis, chętnie go kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wygląda bardzo smakowicie :) :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam śniadanie i prawie się obśliniłam patrząc na te smakowite zdjęcia ;) Muszę spróbować, czy wyjdzie mi ta zapiekanka na chlebie bezglutenowym :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i wygląda super! :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;) Aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie się prezentuje, chętnie bym taką przyrządziła <3
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńHi, love your blog and posts so much :)
OdpowiedzUsuńhave a nice day,
Tijana
http://itsmetijana.blogspot.rs/
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńJakie to smacznie wygląda, taka mała odmiana dobrze może zrobić.
OdpowiedzUsuńNo i zgłodniałam, :O
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
ja nie mogę takich wpisów czytać ani oglądać... zawsze jestem po nich głodna :D
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńInspirujący przepis! Przechwytuję pomysł 😄 Tylko do mojej akcji Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 nie mogłam zaakceptować, bo to nie jest słodki wypiek.
OdpowiedzUsuńO ja..to wygląda przepysznie! Chyba postaram się zrobić w weekend takie śniadanko. ;)
OdpowiedzUsuńTwój przepis na pieczony chlebek z nadzieniem wygląda naprawdę apetycznie i oryginalnie! Idealny na śniadanie lub jako przystawka na imprezę. Połączenie jajek, boczku i pesto brzmi rewelacyjnie, a dodatek prosciutto i serów na pewno podnosi smak na wyższy poziom.
OdpowiedzUsuń