Witajcie Kochani!

Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodzinnym!
Smacznego jajka i mokrego śmingusa dyngusa!

Dziś mam dla Was przepis na najpopularniejsze, włoskie ciasto!:)
Włosi kochają je całym sercem i gwarantuję, że Wy również!



Składniki na ciasto:
  • 125 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • 6 g proszku do pieczenia
La crema pasticcera:
  • 500 g mleka
  • 250 g śmietanki
  • skórka pomarańczowa (w całości)
  • laska waniliowa
  • 225 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g mąki
+ płatki migdałowe i mielone orzechy laskowe

Sos karmelowy (300ml):
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 75 g masła
Sos egzotyczny:
  • 200 ml soku multiwitamina Hortex
  • 1 mango
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy z masłem. Dodajemy cukier puder i jaja. Szybko wyrabiamy, aby nie ogrzać za bardzo masła. Ciasto będzie dość delikatne. Umieszczamy je w woreczku i zostawiamy w lodówce.

Przechodzimy do kremu. Mleko i śmietankę umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy skórkę pomarańczową, nasionka i laskę wanilii. Zagotowujemy. W międzyczasie ucieramy jajka, żółtko, cukier i obie mąki. Masa będzie dość twarda. Gdy mleko i śmietanka się zagotują, usuwamy skórkę i laskę wanilii. Nabieramy chochelkę i wlewamy do mieszaniny jajek, cukru i mąki. Mieszamy, po czym całość wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut, aż krem zgęstnieje. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Studzimy.

Formę do tarty, o średnicy 26 cm nacieramy masłem i posypujemy mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy a 2 nierówne części. Większą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, obsypanymi mąką (Ja użyłam maty silikonowej). Wyścielamy formę i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Rozsmarowujemy krem i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi.

Pieczemy ok. 60 minut w 160 ºC.

W tym czasie zabieramy się za sos karmelowy. Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy cukier w wodzie, w rondlu o grubym dnie. To zajmie do 10 minut. Przydatne może się okazać jedno lub dwa zakręcenia rondlem. W międzyczasie napełniamy zlew zimną wodą.
Gdy syrop będzie klarowny, zwiększamy ogień i gotujemy do uzyskania barwy jasnego karmelu. Nie pozwólmy mu za bardzo ściemnieć, ponieważ zgorzknieje. Gdy tylko będzie gotowy zanurzamy dno rondla w zimnej wodzie na minutę lub dwie, by go schłodzić.
Ustawiamy rondel na odpornej na gorąco podstawce. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na gładko. Można podawać również na ciepło.

Na końcu przygotowujemy sos egzotyczny.
Mango bez skórki i resztę składników umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy na gładką masę.

Gdy ciasto po upieczeniu już ostygnie polewamy karmelem i sosem egzotycznym.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, uwielbiam spędzać czas w kuchni więc na pewno skorzystam z tego przepisu :) mam nadzieję, że wszystko wyjdzie mi pysznie :)
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo nadmiaru ciast w ostatnich dniach mogłabym spróbować również kawałek tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam cię bardzo serdecznie W ten chłodny kwietniowy dzień ciasto które tutaj prezentujesz wygląda mega apetycznie Aż ma się ochotę polizać ekran monitora i ugryźć ha ha ha Pozdrawiam cię bardzo gorąco i życzę przyjemnego weekendu


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie wygląda ten placek według mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Emperor Casino: Play at the Best Online Casino in
    The 카지노 Empire casino offers an extensive range of games and games, including slots, roulette, and video poker. 샌즈카지노 This 제왕 카지노 online casino features a range of

    OdpowiedzUsuń