Witajcie Kochani po krótkiej przerwie!

Dziś przeniesiemy się w klimat Wielkanocy. Ciasto jest pyszne, łatwe i ciekawe. Dlatego z powodzeniem możecie je wypróbować na różne okazje. :)

Wielu z nas goni za egzotycznymi nowościami w kuchni. Niewielu natomiast zdaje sobie sprawę, jakimi cudami raczono się w naszym kraju około stu lat temu. Mazurek "Mikado" jest inspirowany wielkanocnymi słodkościami tamtego okresu.

Ciasto:
- 120 g ugotowanego ryżu
- 60 g posiekanych migdałów (bez skórki)
- 60 g posiekanych orzechów laskowych
- 120 g startej czekolady (według uznania)
- 120 g cukru
- 8 żółtek
- 1 laska wanilii

Lukier czekoladowy:
- 160 g czekolady (według uznania)
- 60 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 70 ml pełnego mleka
- 1 łyżka masła

+ prażone migdały, płatki migdałowe, orzechy laskowe do przybrania

Sposób przygotowania:
Ugotowany na miękko ryż rozcieramy do postaci masy. Dodajemy posiekane migdały i czekoladę. Mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę i łączymy z resztą składników. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii* ponownie mieszamy.
*Można drobniutko posiekać całą laskę.

Formę o wymiarach 11x32 cm natłuszczamy masłem i umieszczamy w niej ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180C. Studzimy.

Przechodzimy do przygotowania lukru czekoladowego. 
W gorącym mleku rozpuszczamy cukier. Dodajemy startą czekoladę i masło. Podgrzewamy mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i szybko ucieramy.Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na mazurek.

Dekorujemy orzechami.

Smacznego! 

Pamiętajcie, że nie tylko od święta warto zaopatrzyć się w Espumisan Max. Jest to wyrób medyczny CE, który pozwoli Wam się delektować pysznościami, bez niekomfortowych skutków!

10 komentarzy:

  1. Musi smakować rewelacyjnie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku ♥ Ciasto wygląda przepysznie! Aż mi ślinka leci :) To nic, że już po Wielkanocy... Zapisuję przepis i biegnę jutro do sklepu po składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. que buena pinta !!!Feliz fin de semana precios@!❤💛💙

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, ten przepis jest wspaniały! Moja Martusia nie może (nie, to nie kwestia mody, tylko konieczność) jeść zwykłej mąki; czasami pieczemy na ryżowej, a nie przyszło mi do głowy, że przecież można zrobić ciasto z wykorzystaniem już ugotowanego ryżu! Super, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto :) bardzo smaczne, ulubieniec moich dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam w tym roku na święta, wyszedł pyszny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mazurek "Mikado" to świetny wybór na Wielkanoc! Jego przygotowanie jest proste i przyjemne, a składniki doskonale się komponują. Ważne jest, aby używać dobrych akcesoriów AGD, takich jak mikser do ubijania żółtek z cukrem i rondel do przygotowania lukru czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń