Witajcie Kochani po krótkiej przerwie!
Dziś przeniesiemy się w klimat Wielkanocy. Ciasto jest pyszne, łatwe i ciekawe. Dlatego z powodzeniem możecie je wypróbować na różne okazje. :)
Wielu z nas goni za egzotycznymi nowościami w kuchni. Niewielu natomiast zdaje sobie sprawę, jakimi cudami raczono się w naszym kraju około stu lat temu. Mazurek "Mikado" jest inspirowany wielkanocnymi słodkościami tamtego okresu.
Ciasto:
- 120 g ugotowanego ryżu
- 60 g posiekanych migdałów (bez skórki)
- 60 g posiekanych orzechów laskowych
- 60 g posiekanych orzechów laskowych
- 120 g startej czekolady (według uznania)
- 120 g cukru
- 8 żółtek
- 1 laska wanilii
Lukier czekoladowy:
- 160 g czekolady (według uznania)
- 60 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 70 ml pełnego mleka
- 1 łyżka masła
+ prażone migdały, płatki migdałowe, orzechy laskowe do przybrania
Sposób przygotowania:
Ugotowany na miękko ryż rozcieramy do postaci masy. Dodajemy posiekane migdały i czekoladę. Mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę i łączymy z resztą składników. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii* ponownie mieszamy.
*Można drobniutko posiekać całą laskę.
Formę o wymiarach 11x32 cm natłuszczamy masłem i umieszczamy w niej ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180C. Studzimy.
Przechodzimy do przygotowania lukru czekoladowego.
W gorącym mleku rozpuszczamy cukier. Dodajemy startą czekoladę i masło. Podgrzewamy mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i szybko ucieramy.Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na mazurek.
Dekorujemy orzechami.
Smacznego!
Pamiętajcie, że nie tylko od święta warto zaopatrzyć się w Espumisan Max. Jest to wyrób medyczny CE, który pozwoli Wam się delektować pysznościami, bez niekomfortowych skutków!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
O jejku ♥ Ciasto wygląda przepysznie! Aż mi ślinka leci :) To nic, że już po Wielkanocy... Zapisuję przepis i biegnę jutro do sklepu po składniki! :)
OdpowiedzUsuńque buena pinta !!!Feliz fin de semana precios@!❤💛💙
OdpowiedzUsuńKochana, ten przepis jest wspaniały! Moja Martusia nie może (nie, to nie kwestia mody, tylko konieczność) jeść zwykłej mąki; czasami pieczemy na ryżowej, a nie przyszło mi do głowy, że przecież można zrobić ciasto z wykorzystaniem już ugotowanego ryżu! Super, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) bardzo smaczne, ulubieniec moich dzieci :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny mazurek
OdpowiedzUsuńRobiłam w tym roku na święta, wyszedł pyszny. ;)
OdpowiedzUsuńMazurek "Mikado" to świetny wybór na Wielkanoc! Jego przygotowanie jest proste i przyjemne, a składniki doskonale się komponują. Ważne jest, aby używać dobrych akcesoriów AGD, takich jak mikser do ubijania żółtek z cukrem i rondel do przygotowania lukru czekoladowego.
OdpowiedzUsuń