Buziaczki dla mojej kochanej siostry, która jest mistrzem w robieniu Ambasadora i dała mi przepis! :)
Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić...
Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :)

Składniki na formę 20x30:

I. Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu
- 4 łyżki cukru 
- 4 łyżki mąki 
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru

II. Masy:

- 1 l mleka 3,2 %
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 kostki masła
- 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania)
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki wody różanej
-  niepełna garść orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 7 suszonych fig
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
- 1 cytrynowa galaretka
- 1 truskawkowa galaretka
- 1 pomarańczowa galaretka
- 1 malinowa galaretka
- 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce.
- 2 polewy krówkowe
- 1 polewa czekoladowa
- 1 łyżeczka masła
- wiórki czekoladowe
- posypka truskawkowa

Sposób przygotowania:

I. Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.


Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

II. Masy:
W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu  wlewamy wcześniej przygotowaną miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce.
Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. 
Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części. 
Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki kroimy na mniejsze kawałki.
Do 1 części (ciemnej) dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy, rodzynki, 1/2 fig oraz po 1/2 tabliczki każdej z trzech czekolad. Mieszamy.
Do drugiej masy (jasnej) galaretki, owoce, pozostałe figi i czekolady. Mieszamy.

III. Całość:
Biszkopt przekrawamy na pól. Jedna część (spód) ma być grubsza a druga (wierzch) cieńsza.
Na spodzie rozsmarowujemy masę ciemną, następnie jasną i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewami. Dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki masła, aby nie stwardniały. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i posypką. Schładzamy kilka godzin. 
Smacznego ! 

1 komentarz:

  1. Trzeba przyznać, że w przekroju prezentuje się imponująco :D Czeeego tam nie ma :D

    OdpowiedzUsuń