Szybkie, łatwe i pyszne danie. :)
Składniki:
I. Sos:
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sól morska
- biały pieprz
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
- 4 chluśnięcia sosu Tabasco
- olej
II. Tempura:
- 1 żółtko
- 200 ml bardzo zimnej wody
- 100 g mąki
- duża szczypta soli
- szczypta sproszkowanego chili
III. Całość:
- ok. 1 kg dużych krewetek ( waga po obraniu)
- olej roślinny
- sok z limonki
- szczypiorek do przybrania
Sposób przygotowania:
Sos: Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i octem. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, wciąż ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy sosy chilli, Tabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy,
Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście i delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego! :)
Bardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłyśmy krewetki a właściwie jedną na pół i w sumie nie pamiętamy jak smakowały :P
OdpowiedzUsuńNie wiemy dlaczego ale nie wyświetla się u nas Twój baner i zdjęcia w niektórych postach :/
Fajne danie :)
OdpowiedzUsuńFajne danie :)
OdpowiedzUsuńJuz od dłuższego czasu mam ochotę na krewetki, wspaniałe danie:) Pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie:)
OdpowiedzUsuńPięknie, egzotycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPięknie, egzotycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam krewetki :) A te muszą być obłędne!
OdpowiedzUsuń