Dziś mój autorski przepis na pysznego łososia w cieście francuskim.
Składniki:
I. Sos:
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy z białą truflą
- oliwa truflowa
- olej
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki czarnych trufli w plasterkach, marynowanych w oliwie
- 1 łyżka soku z limonki
- garść startego parmezanu
II. Ryba:
- ok. 1 kg łososia
- 1 limonka
- sól ziołowa
- pieprz
III. Przybranie:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- parmezan
- 1 limonka
- szczypiorek
- prażone migdały
- oliwa do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania:
Z łososia ściągamy skórę, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy go na desce i obficie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy solą ziołową oraz pieprzem. Odstawiamy.
W misce umieszczamy żółtko, sól, musztardę Dijon i truflową. Ubijamy. Nie przerywając tej czynności powoli wlewamy olej. Kontynuujemy do momentu, aż mieszanina zrobi się gęsta i kremowa. Ja dodałam również odrobinę oliwy truflowej. Następnie dodajemy trufle, parmezan, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Formę 36 x 13 cm natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto francuskie, zawijając boki. Na nim rozsmarowujemy sos. Łososia kroimy w dużą kostkę i układamy na cieście pokrytym sosem. Wierzch delikatnie posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy w 200°C, do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Dekorujemy szczypiorkiem i prażonymi migdałami. Podajemy z lekką sałatką.
Smacznego! :)
mam ochotę na chwilę zapomnienia...
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wszystko wygląda:)
OdpowiedzUsuńGenialne! <3
OdpowiedzUsuńCiekawe jakby nam te trufle w tym połączeniu zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie płaskie francuskie tarty, a z łososiem to juz poezja:)
OdpowiedzUsuńNa królewskie stoły!
OdpowiedzUsuń