Dziś przepis na pyszną pizzę. :)

Składniki:

I. Ciasto:

- 240 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka ciepłej wody
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli

II. Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400g)
- szczypta cukru
- 25 ml czerwonego wina (wytrawnego)
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- 3 chluśnięcia sosu Chipotle/Tabasco 
- oliwa z oliwek

III. Dodatki:

- parmezan
- szynka parmeńska
- rucola
- pomidorki cherry
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W małej misce umieszczamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Wodę mieszamy ze śmietanką i wlewamy 3/4 płynu do mąki. Dodajemy oliwę i pieniący się roztwór z drożdży.
Dokładnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy pozostałość wody ze śmietanką.
Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Niewielką brytfankę smarujemy obficie oliwą i wrzucamy pomidorki, czosnek oraz suszone zioła. Pieczemy ok 15 minut.
Wyciągamy z piekarnika i miksujemy na gładką masę. Umieszczamy w rondelku, na niewielkim ogniu i dolewamy wino. Odparowujemy ok. 10 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz Chipotle/Tabasco. Odstawiamy do przestudzenia.

Z ciasta formujemy kulkę a następnie okrągły placek.
Blachę smarujemy oliwą (można również rozgniecionym ząbkiem czosnku) i umieszczamy na niej ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Na cieście rozsmarowujemy sos i posypujemy starty parmezan.
Pieczemy 15-20 minut, aż ser i boki ciasta się zarumienią.

Dekorujemy szynką parmeńską, pomidorkami i rucolą.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz