Szybkie, łatwe i pyszne danie. :)

Składniki:

I. Sos:

- 2 żółtka
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sól morska
- biały pieprz
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
- 4 chluśnięcia sosu Tabasco
- olej

II. Tempura:

- 1 żółtko
- 200 ml bardzo zimnej wody
- 100 g mąki
- duża szczypta soli
- szczypta sproszkowanego chili

III. Całość:

- ok. 1 kg dużych krewetek ( waga po obraniu)
- olej roślinny
- sok z limonki
- szczypiorek do przybrania

Sposób przygotowania:

Sos: Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i octem. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, wciąż ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy sosy chilli, Tabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy,  

Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki.

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście i delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor.  Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku. 
Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Kiedyś jadłyśmy krewetki a właściwie jedną na pół i w sumie nie pamiętamy jak smakowały :P
    Nie wiemy dlaczego ale nie wyświetla się u nas Twój baner i zdjęcia w niektórych postach :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od dłuższego czasu mam ochotę na krewetki, wspaniałe danie:) Pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam krewetki :) A te muszą być obłędne!

    OdpowiedzUsuń