Dziś przepis na pyszne, kruche pączki. Idealne na tłusty czwartek lub karnawałowe przyjęcie. :)

Składniki:

- 500 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
- 100 g masła
- 6 żółtek
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 50 ml ciemnego rumu
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- skórka z 1 cytryny
- olej kokosowy

Do przybrania: 
- konfitura z gorzkich pomarańczy
- polewa krówkowa
- polewa biała czekolada
- polewa mleczna czekolada
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kamyczki czekoladowe
- posypka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. 

100 g masła roztapiamy.

Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże. 

Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło. 

Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Na oprószonej mąką stolnicy układamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Wykrawamy z niego koła i zostawiamy pod ściereczką, do podwojenia objętości.

W głębokim rondlu rozgrzewamy olej do temp. 170-175°C.
 Pączki smażymy 2-3 minuty z jednej i z drugiej strony, na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy od góry konfitury. Użyłam do tego rękawa cukierniczego i specjalnej tylki do nadziewania.

Dekorujemy polewamy i posypkami.

Uwagi:

Najlepiej nadziewać pączki po usmażeniu. Konfitura podczas smażenia może spowodować, że środek będzie surowy lub pączek się rozklei.

Temperatura tłuszczu nie powinna być niższa niż 170°C i wyższa niż 180°C. 
Sprawdzamy ją przed każdym wrzuceniem surowych pączków!

Smacznego! :)

5 komentarzy: