Ostatni obiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec.

Składniki:

I. Ciasto:

- 250 g mąki
- 3 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- kilka kropel aromatu rumowego

II. Masa makowa:

- 2 szklanki suchego maku
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka kakao
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W małej miseczce umieszczamy rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce.

Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy z cukrem. Wciąż ubijając wlewamy stopniowo roztrzepane żółtka. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Partiami wsypujemy kakao z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wrzucamy lekko odciśnięte z rumu bakalie. Ponownie mieszamy.

Kamionkową formę smarujemy lekko tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Możemy również zrobić to na papierze do pieczenia, który ułatwi nam przeniesienie do formy. Wystarczy później nałożyć na formę papier z przyklejonym ciastem (ciastem do dołu), delikatnie zerwać papier i wyrównać boki. Następnie wlewamy masę makową.

Z mniejszej części ciasta wykrawamy gwiazdki w różnych rozmiarach i układamy na maku.

Pieczemy w 180°C, przez 45-50 minut.

Smacznego! :)

8 komentarzy: