Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 średnia szalotka (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
- 150 ml białego wina
- 150 g sera gorgonzola
- 50 g startego parmezanu
- 100 g serka mascarpone
- 2 chluśnięcia Tabasco
- sok z 1/2 limonki
- sól
- pieprz
- 1 kg żywych małży
- drobny szczypiorek
- pietruszka
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
Małże myjemy, oczyszczamy i odcedzamy.
Zamknięte muszle są zdatne do spożycia, otwartymi mocno stukamy o blat szafki. Jeśli zaczną się zamykać - są żywe, jeśli nie drgną - wyrzucamy je!
Ten krok należy wykonać bardzo uważnie.W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty.
Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając.
Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze minutę.
Do wrzącego sosu wrzucamy małże. Przykrywamy pokrywą i gotujemy, od czasu do czasu ruszając rondelkiem. Czas gotowania małży to ok. 5 minut, do momentu, aż wszystkie się otworzą.
Podajemy posypane szczypiorkiem, pietruszką i skropione sokiem z limonki.
Smacznego!
Nigdy ich nie jadłyśmy ale ciekawią nas niezmiernie jednak jakoś mamy wewnętrzny opór przed ich kupnem :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak dzieło sztuki. Cudowne dzieło..
OdpowiedzUsuń