Dziś obiad po góralsku. :)
Składniki:
I. Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g masła
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
II. Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g sera bryndza
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
III. Wykończenie:
- roztopione masło
- rzeżucha
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy masło. Stopniowo zalewamy
wodą, wyrabiając ciasto. Ma być elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Z cebuli usuwamy błony i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oleju kokosowym, na złoty kolor.
Ziemniaki dusimy i dodajemy bryndzę, połowę ilości złotej cebulki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone.
Pamiętamy, że bryndza jest dość słona.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy.
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty.
Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną roztopionego masła.
Podajemy z jogurtem naturalnym, cebulką i rzeżuchą.
Smacznego! :)
Kochamy każde pierogi i wszystkie wariacje na temat farszu są mile widziane :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń