Świetny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;)
Składniki:
- świeże, duże i jędrne truskawki
- ulubiony szampan
- polewa toffi
- polewa biała czekolada
- posypki do dekoracji
- sos czekoladowy
- sos toffi
- bita śmietana
+ mała strzykawka jednorazowa z igłą
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i dokładnie suszymy.
Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1 ml szampana i powoli wstrzykujemy.
Umieszczamy owoce w lodówce na ok. 30 minut.
W tym czasie rozpuszczamy polewy.
Każdą truskawkę zamaczamy w polewie, czekamy, aż jej nadmiar spłynie i układamy np. na papierze do pieczenia.
Dekorujemy posypkami i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Podajemy z sosami i bitą śmietaną.
Smacznego! :)
Takie truskawki to ambrozja smaku :D
OdpowiedzUsuńJejku truskawki, mniam :-)
OdpowiedzUsuń