Świetny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;)

Składniki:

- świeże, duże i jędrne truskawki
- ulubiony szampan
- polewa toffi
- polewa biała czekolada
- posypki do dekoracji
- sos czekoladowy
- sos toffi
- bita śmietana

+ mała strzykawka jednorazowa z igłą

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i dokładnie suszymy. 
Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1  ml szampana i powoli wstrzykujemy.
Umieszczamy owoce w lodówce na ok. 30 minut.
W tym czasie rozpuszczamy polewy.
Każdą truskawkę zamaczamy w polewie, czekamy, aż jej nadmiar spłynie i układamy np. na papierze do pieczenia.
Dekorujemy posypkami i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Podajemy z sosami i bitą śmietaną.

Smacznego! :)

2 komentarze: