Składniki:
I. Ciasto:
- 1 puszka ananasa
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 4 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżka zalewy z ananasa
- łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieszczamy marchew, jajka, cukier, olej rzepakowy i drobno pokrojonego ananasa.
Dodajemy 2 łyżki wody różanej i pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem.
Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników.
Dorzucamy orzechy i mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować.
Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut).
Studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady.
W misce umieszczamy mascarpone, zimną śmietankę i pastę waniliową.
Miksujemy na gładką masę.
Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę.
Mieszamy do połączenia składników.
Umieszczamy w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.
Ostudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części.
Przekładamy je schłodzoną masą.
Wierzch również smarujemy i dekorujemy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Pysznie wygląda, na pewno jest bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńI ta urocza marchewka na środku :D Uwielbiamy ciasto marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńFajna dekoracja! :>
OdpowiedzUsuń