Składniki:

I. Ciasto:
  • 1 puszka ananasa
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka zalewy z ananasa
  •  łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  3/4 szklanki orzechów włoskich 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
II. Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
+ Odrobina marchewki, startej na małych oczkach i marchewki z lukru plastycznego .



Sposób przygotowania:

W dużej misce umieszczamy marchew, jajka, cukier, olej rzepakowy i drobno pokrojonego ananasa.
Dodajemy 2 łyżki wody różanej i pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem. 
Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników.
Dorzucamy orzechy i  mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować.
Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut).
Studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady.
W misce umieszczamy mascarpone, zimną śmietankę i pastę waniliową.
Miksujemy na gładką masę.
Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę.
Mieszamy do połączenia składników.
Umieszczamy w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.

Ostudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części.
Przekładamy je schłodzoną masą.
 Wierzch również smarujemy i dekorujemy.

Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

Podajemy w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego urodą oraz zdrowiem nas obdarzy.

3 komentarze: