Mocno zmodyfikowany włoski deser.
Zachęcam do wypróbowania - pyszne! ;)

Składniki:

I. Karmel:
  • 120 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 150 ml tłustej śmietanki
  • 20 g lekko solonego masła
Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi.

II. Całość:
  • 220 g okrągłych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • gorzka i mleczna czekolada do przybrania
Sposób przygotowania:

W  garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel.
Zdejmujemy garnek z ognia i powoli dodajemy śmietankę oraz masło. Ponownie stawiamy na wolnym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Gotujemy 30 sekund, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Powinien lekko zgęstnieć.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i zbieramy ziarenka ze środka. Wkładamy je do miski, dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Miksujemy.

Żółtka oddzielamy od białek. W jednym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zjaśnieje. Przekładamy do naczynia z mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do poprzedniej masy i delikatnie mieszamy łyżką.

Odstawiamy do lodówki.

W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru.

W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części.

W wysokich pucharkach układamy warstwami: karmel, biszkopty, masę mascarpone, karmel, biszkopty, masę mascarpone, itd. Kończymy na warstwie z masy mascarpone i dekorujemy startą czekoladą, wiórkami czekoladowymi, lub według uznania.

Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Oryginalnie do masy dodaje się jedynie żółtka. Masa do której dodamy również białka jest delikatniejsza i bardziej puszysta.


4 komentarze: