Dobrze znana sałatka w nieco innej odsłonie. :)
Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • 1 brokuł (500 g)
  • mała puszka kukurydzy (170 g)
  • 200 g sera gorgonzola
  •  garść prażonych nasion słonecznika
  • rzeżucha do posypania
Sos:
  • 2 łyżki lekkiego majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 garście startego parmezanu
  • sól 
  • pieprz
  • 2 chluśnięcia Tabasco
  • kilka kropel soku z limonki

Sposób przygotowania:

Kurczaka czyścimy, rozdzielamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Skrapiamy oliwą, a następnie nacieramy solą oraz pieprzem.
Odstawiamy na 30 minut.

Brokuła rozdzielamy na różyczki i dokładnie myjemy.
W średnim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy dużą szczyptę soli.
Przygotowujemy miskę z wodą i lodem.
Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty.
Wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w wodzie z lodem.
Przekładamy na sito.

Kurczaka smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Uważamy, aby go nie przesuszyć.
Ja podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wkładam do piekarnika w brytfance i przykrywam folią. Piekę ok. 10-15 minut w 180°C. Studzimy.

Kukurydzę spłukujemy i odcedzamy.

W małej misce umieszczamy majonez, jogurt, parmezan, sok z limonki, sól, pieprz i Tabasco. Dokładnie mieszamy.

Do dużej miski wrzucamy brokuła, pokrojonego kurczaka, kukurydzę, kawałki sera gorgonzola i polewamy sosem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i prażonym słonecznikiem.

Smacznego!

  Brokuły, jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku.
Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość i kolor (dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem).

Rzeżucha jest bogata w:
  •  witaminę A,B,C,PP i K
  • żelazo
  • magnez
  • wapń
  • jod
  • chrom
Warto więc dodawać ją do spożywanych potraw nie tylko dla smaku.
Jej hodowla jest bardzo prosta również zimą.
Będziemy potrzebować ligniny i nasionek.
Nasiona rzeżuchy wsypujemy do szklanki, zalewamy obficie wodą i odstawiamy, aż zaczną się kleić.
Na płytkim talerzu umieszczamy wilgotną ligninę i rozsmarowujemy na niej masę z nasionek.
Całość przykrywamy na ok. 2 dni. 
Gdy zauważymy kiełki - ściągamy przykrycie.
Po kilku dniach rzeżucha jest gotowa do spożycia.
Pamiętamy, że lignina ma być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz