Alternatywa dla popularnego Fettuccine Alfredo.
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 g kremowego serka
- 1 szklanka startego parmezanu
- 250 ml śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- 2 chluśnięcia sosu Chipotle Mad Dog
- 900 g filetu z indyka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 6 plastrów szynki Serrano
- drobno pokrojony szczypiorek
- świeża bazylia
- 500 g makaronu Maccheroni al ferretto
Sposób przygotowania:
Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony.
Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 180 °C.
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 40 sekund.
Dodajemy kremowy serek i topimy.
Wlewamy śmietankę i doprawiamy. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ściągamy z ognia, wrzucamy parmezan i mieszamy.
Dorzucamy pokrojonego indyka.
Mieszamy z odcedzonym makaronem, układamy na talerzach i dekorujemy szynką, szczypiorkiem oraz bazylią.
Smacznego!
Wygląda smakowicie! Chyba się skuszę, tylko indyka zastąpię kurczakiem, bo nie przepadam za tym rodzajem drobiu :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://ifeelonlyapathy.blogspot.com/
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńSycący i bardzo aromatyczny obiad :D
OdpowiedzUsuń