Alternatywa dla popularnego Fettuccine Alfredo.

Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kremowego serka
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 chluśnięcia sosu Chipotle Mad Dog

  • 900 g filetu z indyka
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek

  •  6 plastrów szynki Serrano
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • świeża bazylia
  • 500 g makaronu Maccheroni al ferretto
 Sposób przygotowania:

Indyka myjemy, czyścimy i kroimy na grube plastry.
Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony.
Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 180 °C.

Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.

W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 40 sekund.
Dodajemy kremowy serek i topimy.
Wlewamy śmietankę i doprawiamy. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ściągamy z ognia, wrzucamy parmezan i mieszamy.
Dorzucamy pokrojonego indyka.
Mieszamy z odcedzonym makaronem, układamy na talerzach i dekorujemy szynką, szczypiorkiem oraz bazylią.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Chyba się skuszę, tylko indyka zastąpię kurczakiem, bo nie przepadam za tym rodzajem drobiu :D
    pozdrawiam
    http://ifeelonlyapathy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sycący i bardzo aromatyczny obiad :D

    OdpowiedzUsuń