Pyszny deser. :)

Składniki (17 trufli):

- 300 g daktyli bez pestek
- 15 listków świeżej mięty
- 4 łyżki tahini
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- wiórki kokosowe
- zmielona kawa
- prażony sezam
- polewy/utemperowana czekolada
- kamyczki owocowe, czekoladowe, itp.

Sposób przygotowania:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu.
Dodajemy listki mięty, tahini, kardamon i cynamon. 
Miksujemy na dość zbitą, oleistą masę.
Umieszczamy w lodówce na ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy polewy i posypki.

Mieszaninę wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki.
Masa jest elastyczna, więc praca z nią jest łatwa. Podczas tworzenia kuleczek może wylecieć nadmiar oleju sezamowego.
Dekorujemy. Kawa, sezam i wiórki kokosowe łatwo przykleją się do lepkiej powierzchni.
Jeśli używamy również polewy/czekolady - odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Spożywamy od razu. Możemy je przechowywać w zamkniętym pudełeczku, w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wow, to faktycznie musiało być genialne, same moje ulubione smaki. Wyglądają jak wyjęte prosto z bombonierki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne :D Chcemy dostać takie na prezent :D

    OdpowiedzUsuń