Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :)
Składniki:
I. Biszkopt:
- 4 jaja w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców
- 1 puszka mandarynek
- 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania)
- 1 budyń bananowy
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu.
Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy.
Odcedzone owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z budyniem.
Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Z białek, szczypty soli i cukru ubijamy sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę rozsmarowujemy na owocach z budyniem.
Ponownie pieczemy w 180 °C do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 12 godzin.
Smacznego!
Wygląda idealnie <3 Tak świeżo i lekko! Idealne na imprezę ;)
OdpowiedzUsuńOja ale zakochałyśmy się szczególnie w tej warstwie kokosowej :)
OdpowiedzUsuńBoosskiee!! Biegnę z talerzykiem :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Prawdziwe niebo dla podniebienia. Z przyjemnoscią skosztowałabym choć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis, ciacho wygląda bajecznie :)!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Z przyjemnością bym się poczęstowała kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym się poczęstowała kawałkiem :)
OdpowiedzUsuń