Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :)

Składniki:

I. Biszkopt:
  • 4 jaja w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
II. Warstwa owocowa:
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców
  • 1 puszka mandarynek
  • 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania)
  • 1 budyń bananowy
III. Warstwa kokosowa:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:


Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu.
Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy.
Odcedzone owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z budyniem.
Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Z białek, szczypty soli i cukru ubijamy sztywną pianę. 
Stopniowo dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę rozsmarowujemy na owocach z budyniem.
Ponownie pieczemy w 180 °C do momentu, aż wierzch się zarumieni.

Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 12 godzin.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie <3 Tak świeżo i lekko! Idealne na imprezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oja ale zakochałyśmy się szczególnie w tej warstwie kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boosskiee!! Biegnę z talerzykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto! Prawdziwe niebo dla podniebienia. Z przyjemnoscią skosztowałabym choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, ciacho wygląda bajecznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie:) mniam:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością bym się poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością bym się poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń