Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni.
Składniki:
I. Ciasto:
- 350 g mąki
- 150 g brązowego cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 150 g zimnego masła
- 3 duże żółtka
- kilka kropel aromatu rumowego
- 7 jabłek (szara reneta)
- sok z cytryny
- cukier puder
- cynamon
- przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie)
- 3 białka
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski.
Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy.
Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki.
Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy.
Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę.
Pieczemy 10 min. w 180°C.
Na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka.
Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na końcu przesiewamy budyń i mieszamy łyżką.
Na jabłkach delikatnie rozsmarowujemy pianę. Na wierzch kruszymy drugą część schłodzonego ciasta.
Całość pieczemy 40 minut w 180°C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Szarlotki gdzie zamiast musu z jabłek dodaje się pocięte jabłka wyglądają naprawdę świetnie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szarlotki z orzechami włoskimi ale to połączenie brzmi genialnie. Wygląda jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie :-) porywam kawałek i to duży :-)
OdpowiedzUsuń