Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni.

Składniki:

I. Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 150 g zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • kilka kropel aromatu rumowego 
II. Nadzienie:
  •  7 jabłek (szara reneta)
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • cynamon
  • przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie)
III. Piana:
  •  3 białka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
+  cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski.
Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier,  masło, żółtka i aromat rumowy.
Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki.

Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy.

Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę.
Pieczemy 10 min. w 180°C.

Na podpieczonym spodzie ciasta układamy jabłka. 

Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na końcu przesiewamy budyń i mieszamy łyżką.

Na jabłkach delikatnie rozsmarowujemy pianę. Na wierzch kruszymy drugą część schłodzonego ciasta.

Całość pieczemy 40 minut w 180°C.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)  


5 komentarzy:

  1. Szarlotki gdzie zamiast musu z jabłek dodaje się pocięte jabłka wyglądają naprawdę świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam szarlotki z orzechami włoskimi ale to połączenie brzmi genialnie. Wygląda jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie pysznie :-) porywam kawałek i to duży :-)

    OdpowiedzUsuń