Pyszna, łatwa i efektowna sałatka. :)


Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku)
  • 350 g szynki
  • 1 ogórek (duży)
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 250 ml majonezu light
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • kilka kropel soku z limonki
  • 2 garście startego parmezanu
  • szczypiorek
 Sposób przygotowania:

Pierożki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sok z limonki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i parmezan. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Pora kroimy w półtalarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut.

Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę.

Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki.

Kukurydzę odcedzamy.

W przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki tortellini.

Całość delikatnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego! :)

3 komentarze: