Dziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne.

Składniki:
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 czerwone cebule
  •  ząbki czosnku
  • 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo)
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 kg pomidorów
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  •  0,5 l ciemnego piwa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy z chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól 
  • pieprz
  • oregano
  • Tabasco do smaku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • odrobina masła

Sposób przygotowania:

* Przygotowujemy głęboki rondel. *

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minutę.
Dodajemy mięso i smażymy.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodajemy przeciery pomidorowe i odsączone, pokrojone suszone pomidory.
Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.

Świeże pomidorki sparzamy, ściągamy skórkę, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników.

Węgierską kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez tłuszczu. Podsmażamy i dodajemy do garnka z wieprzowiną.

Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwiększamy ogień i ściągamy pokrywę z garnka.

Następnie dorzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, oraz kukurydzę.

Doprawiamy. Całość ma się gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Chwilę przed końcem dodajemy parmezan.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Pamiętamy, aby co chwile mieszać potrawę w trakcie gotowania. W razie potrzeby nadmiar wody odparowujemy.

Podajemy na ciepło.

Wspaniałe sycące i rozgrzewające danie.

Smacznego! :)

3 komentarze: