Dziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne.
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 2 czerwone cebule
- ząbki czosnku
- 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo)
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 kg pomidorów
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 0,5 l ciemnego piwa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy z chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- oregano
- Tabasco do smaku
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 szklanka startego parmezanu
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
* Przygotowujemy głęboki rondel. *
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minutę.
Dodajemy mięso i smażymy.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodajemy przeciery pomidorowe i odsączone, pokrojone suszone pomidory.
Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
Świeże pomidorki sparzamy, ściągamy skórkę, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników.
Węgierską kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez tłuszczu. Podsmażamy i dodajemy do garnka z wieprzowiną.
Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwiększamy ogień i ściągamy pokrywę z garnka.
Następnie dorzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, oraz kukurydzę.
Doprawiamy. Całość ma się gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Chwilę przed końcem dodajemy parmezan.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pamiętamy, aby co chwile mieszać potrawę w trakcie gotowania. W razie potrzeby nadmiar wody odparowujemy.
Podajemy na ciepło.
Wspaniałe sycące i rozgrzewające danie.
Smacznego! :)
Porządny obiad :D Moc energii i smaku :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i aromatyczne danie :) Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń