Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :)
Robi się je prosto, szybko i przyjemnie.
Składniki:
I. Masa budyniowa:
- 700 ml mleka 3,2%
- 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru)
- 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
- 200 g miękkiego masła
II. Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
III. Dodatkowo:
- 300 g maślanych herbatników
- woda różana
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę do deserów. Miksujemy.
Nie przerywając tej czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy.
Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie.
Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.
Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami.
Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem.
Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem.
Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego zrobiłam jej cienką warstwę. Można użyć 500 ml kremówki i 4 łyżek cukru.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego! :)
Łoo mamuniu jakie cudo :3
OdpowiedzUsuńPięknie podany ten 3Bit. A woda różana w tym cieście to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam byśmy się widelcem w całej misce zatopiły :D Kto by się rozdrabniał na kawałki? :D
OdpowiedzUsuńłooo :D wygląda smakowicie! aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ! :)
Genialny deser! Chętnie spróbowałabym tej wersji, bo w dzieciństwie pochłonęłam mnóstwo 3bitów;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Twój 3 Bit, zjadłabym z apetytem, coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuń