Jest to właściwie połączenie dwóch sałatek.
 Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające!
Świetnie nada się również na wielkanocny stół.
Zachęcam do wypróbowania. :)

Składniki:


I. Kurczak:
  • 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek

I. Sos:
  • 250 ml majonezu light
  • 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego
  • 2 garście startego parmezanu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól 
  • pieprz
  • 1 chluśnięcie Tabasco 
  • 1 łyżka syropu z ananasa
  • kilka kropel soku z limonki

III. Całość:
  • 1 puszka plastrów ananasa
  •  1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego
  • 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili)
  • 1 por 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • sól

Sposób przygotowania: 


Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W małej miseczce mieszamy jogurt z curry. 
Powstałym sosem smarujemy obficie mięso, z obu stron.
Odstawiamy na pół godziny ( w temp. pokojowej).

Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy kurczaka ok. 3 minuty  każdej strony.
Następnie przekładamy mięso do brytfanki przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10-15 minut w 180°C. Studzimy.

W średniej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, parmezan, syrop z ananasa, curry, sól Tabasco pieprz i sok z limonki. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy
Pora kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut.
Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy.

Jajka, mięso i ananasa kroimy w kosteczkę (kurczaka pokroiłam w nieco większą kostkę).

W dużej przezroczystej misce układamy warstwami: ananasa, seler, kurczaka, kukurydzę, lekko odciśniętego pora, jajka, sos, starty parmezan, rzeżuchę i szczypiorek.

Pamiętamy aby sos nakładać delikatnie i nie dociskać go podczas rozsmarowywania.

Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego! :)
.

6 komentarzy: