Pyszne pierożki ze szpinakiem.
Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów.
Składniki:
I. Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 750
- 1 szklanka mąki razowej typ 1850
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem
- płatki migdałów
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 ml białego wina
- sól
- pieprz
- 2 chluśnięcia Tabasco
- 1 szklanka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy.
Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do mąki wlewamy spienione drożdże i oliwę.
Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałą część mleka. Ma być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny.
Płuczemy co najmniej 3 razy w dużej ilości zimnej wody. Odcedzamy.
W dużym garnku osolonego wrzątku blanszujemy partiami szpinak.
Liście umieszczamy na sicie i wkładamy do garnka na ok. 30 sekund.
Następnie wrzucamy do wody z lodem.
Odcedzamy.
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy kilkadziesiąt sekund na rozgrzanej oliwie.
Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut.
Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Liście szpinaku przekrawamy na mniejsze i umieszczamy w miseczce.
Dodajemy starty parmezan oraz czosnek z oliwą i winem.
Mieszamy.
Z ciasta formujemy* pierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Przykrywamy lekką ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C.
* Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi.
Smacznego! :)
Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta".
Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki".
Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica IN. :)
Świetne ;) szpinak bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńJeszcze z taką zupą krem musi smakować naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe pierożki z każdym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale, aż chce się sięgnąć po chociaż jednego :D
OdpowiedzUsuń