Pyszne pierożki ze szpinakiem.
Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów.

Składniki:

I. Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 750
  • 1 szklanka mąki razowej typ 1850
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem
  • płatki migdałów
II. Farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 chluśnięcia Tabasco
  • 1 szklanka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy.

Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka. 
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do mąki wlewamy spienione drożdże i oliwę. 
Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałą część mleka. Ma być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny.

Ze szpinaku pozbywamy się nieładnych liści i ogonków.
Płuczemy co najmniej 3 razy w dużej ilości zimnej wody. Odcedzamy.

W dużym garnku osolonego wrzątku blanszujemy partiami szpinak.
Liście umieszczamy na sicie i wkładamy do garnka na ok. 30 sekund.
Następnie wrzucamy do wody z lodem.
Odcedzamy.

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy kilkadziesiąt sekund na rozgrzanej oliwie.
Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut.
Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Liście szpinaku przekrawamy na mniejsze i umieszczamy w miseczce.
Dodajemy starty parmezan oraz czosnek z oliwą i winem.
Mieszamy.


Z ciasta formujemy* pierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Przykrywamy lekką ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C.

* Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi.

Smacznego! :)


Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta".
Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki".
Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica IN. :)

5 komentarzy:

  1. Świetne ;) szpinak bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z taką zupą krem musi smakować naprawdę pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe pierożki z każdym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają doskonale, aż chce się sięgnąć po chociaż jednego :D

    OdpowiedzUsuń