Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :)
Robi się je prosto, szybko i przyjemnie.

Składniki:

I. Masa budyniowa:
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru)
  • 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 200 g  miękkiego masła

II. Bita śmietana:
  •  300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

III. Dodatkowo:
  • 300 g maślanych herbatników
  • woda różana
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę do deserów. Miksujemy.
Nie przerywając tej czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy.

Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie.

Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.
Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami.

Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem.
Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem.
Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego zrobiłam jej cienką warstwę. Można użyć 500 ml kremówki i 4 łyżek cukru.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Pięknie podany ten 3Bit. A woda różana w tym cieście to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam byśmy się widelcem w całej misce zatopiły :D Kto by się rozdrabniał na kawałki? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. łooo :D wygląda smakowicie! aż chce się jeść!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny deser! Chętnie spróbowałabym tej wersji, bo w dzieciństwie pochłonęłam mnóstwo 3bitów;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda Twój 3 Bit, zjadłabym z apetytem, coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń