Dzi艣 mam dla Was przepis na moj膮 wersj臋 Chili con carne.

Sk艂adniki:
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 czerwone cebule
  •  z膮bki czosnku
  • 1 kie艂basa w臋gierska (mo偶na zast膮pi膰 np. chorizo)
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 kg pomidor贸w
  • 1 s艂oiczek suszonych pomidor贸w
  •  0,5 l ciemnego piwa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ma艂a puszka kukurydzy z chili
  • 1/2 艂y偶eczki kuminu
  • 1 艂y偶eczka s艂odkiej, w臋dzonej papryki
  • 1 艂y偶eczka chili
  • 1 艂y偶eczka oregano
  • 1/2 艂y偶eczki cynamonu
  • s贸l 
  • pieprz
  • oregano
  • Tabasco do smaku
  • 1 艂y偶ka sosu Worcestershire
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • odrobina mas艂a

Spos贸b przygotowania:

* Przygotowujemy g艂臋boki rondel. *

Mi臋so doprawiamy sol膮, pieprzem i kuminem.
Drobno pokrojon膮 cebul臋 szklimy na ma艣le. Dorzucamy posiekany czosnek i podsma偶amy jeszcze ok. 1 minut臋.
Dodajemy mi臋so i sma偶ymy.
Gdy wo艂owina b臋dzie gotowa, dodajemy przeciery pomidorowe i ods膮czone, pokrojone suszone pomidory.
Zmniejszamy ogie艅 i przykrywamy garnek.

艢wie偶e pomidorki sparzamy, 艣ci膮gamy sk贸rk臋, pozbywamy si臋 gniazd nasiennych i kroimy w drobn膮 kostk臋. Dodajemy do reszty sk艂adnik贸w.

W臋giersk膮 kie艂bas臋 kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez t艂uszczu. Podsma偶amy i dodajemy do garnka z wieprzowin膮.

Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwi臋kszamy ogie艅 i 艣ci膮gamy pokryw臋 z garnka.

Nast臋pnie dorzucamy ods膮czon膮 i przep艂ukan膮 fasol臋, oraz kukurydz臋.

Doprawiamy. Ca艂o艣膰 ma si臋 gotowa膰 na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Chwil臋 przed ko艅cem dodajemy parmezan.

Najlepiej smakuje na drugi dzie艅.

Pami臋tamy, aby co chwile miesza膰 potraw臋 w trakcie gotowania. W razie potrzeby nadmiar wody odparowujemy.

Podajemy na ciep艂o.

Wspania艂e syc膮ce i rozgrzewaj膮ce danie.

Smacznego! :)

3 komentarze: