Polecam spróbować sernika z serków Philadelphia. :)
Jest wspaniały, lekki i kremowy.
Idealnie będzie pasował też do świeżych owoców.

Składniki:

I. Biszkopt:
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru

II. Masa serowa:
  • 500 g serka Philadelphia
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 jaja 
  • 3 łyżki kremówki
  • 3 łyżki mąki

III. Dodatkowo:
  • 2 galaretki ametystowe
  • 280 g konfitury figowej

Sposób przygotowania:


Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.


Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.

W misce ucieramy serek Philadelphia z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników. Na końcu przesiewamy mąkę i mieszamy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy (rozmiar taki sam jak biszkopt). Pieczemy 1,5 h w 90 °C. Studzimy i schładzamy w lodówce.

Z biszkoptu ściągamy skórkę, przewracamy spodem do góry i rozsmarowujemy konfiturę figową.
Następnie posmarowaną stroną przyklejamy go do wierzchu masy serowej. Na biszkopcie ustawiamy talerz i obracamy tortownicę tak, aby biszkopt był na dole a masa serowa na górze. Ostrożnie ściągamy z sera tortownicę i papier. 

Nasz sernik ponownie przekładamy do tortownicy, zamykając obręcz i lekko dociskamy ser do ścianek.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy, a gdy zaczną tężeć- wylewamy na masę serową.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Świetny, kolor galaretki obłędny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie serki do wypieków, wspaniałe ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale :) może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernika z konfiturą jeszcze nie jadłam, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm, wygląda niezwykle apetycznie! może też się skuszę kiedyś...

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje przepisy i zdjęcia gotowych ciast są świetne. Niezwykle apetyczne, aż krzyczą zjedz mnie. Serniczek wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny <3 Wprosiłabym się choć na mały kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale on pięknie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowity, nie wiedziałam nawet że są galaretki "ametystowe"- kolor piękny ale czy one mają jakiś konkretny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ma smak maliny, jeżyny i jagody. Jej producent to "Wodzisław". Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Cudowny serniczek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie serniki. Ten jest absolutnie obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ten kolor i cały serniczek smakowicie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam serek philadelphia więc ten sernik baaardzo by mi smakował! Już wyobrażam sobie tą obłędną kremowość <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Boskie ciasto. Poproszę o kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle prawdziwa uczta dla zmysłów. Wygląda obłędnie. Kolory mnie zdecydowanie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały, i pięknie wygląda,i musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjny jest kolor tej galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale piękne i oryginalne ciacho! W życiu nie widziałam podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Konfitura figowa musiała tam ciekawie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolor galaretki jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowny sernik, a domyślam się, że z posmakiem figi jest obłędny. Teraz już wiem, z jaką osobą kojarzy mi się ta migawka. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis ! Ciasto wygląda rewelacyjnie ! Uwielbiam serniki ♥

    OdpowiedzUsuń