Polecam spróbować sernika z serków Philadelphia. :)
Jest wspaniały, lekki i kremowy.
Idealnie będzie pasował też do świeżych owoców.
Składniki:
I. Biszkopt:
- 3 jaja
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
II. Masa serowa:
- 500 g serka Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 jaja
- 3 łyżki kremówki
- 3 łyżki mąki
III. Dodatkowo:
- 2 galaretki ametystowe
- 280 g konfitury figowej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
W misce ucieramy serek Philadelphia z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników. Na końcu przesiewamy mąkę i mieszamy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy (rozmiar taki sam jak biszkopt). Pieczemy 1,5 h w 90 °C. Studzimy i schładzamy w lodówce.
Z biszkoptu ściągamy skórkę, przewracamy spodem do góry i rozsmarowujemy konfiturę figową.
Następnie posmarowaną stroną przyklejamy go do wierzchu masy serowej. Na biszkopcie ustawiamy talerz i obracamy tortownicę tak, aby biszkopt był na dole a masa serowa na górze. Ostrożnie ściągamy z sera tortownicę i papier.
Nasz sernik ponownie przekładamy do tortownicy, zamykając obręcz i lekko dociskamy ser do ścianek.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy, a gdy zaczną tężeć- wylewamy na masę serową.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego! :)
Świetny, kolor galaretki obłędny ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie serki do wypieków, wspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńPiękny .
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) może kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSernika z konfiturą jeszcze nie jadłam, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńhmmm, wygląda niezwykle apetycznie! może też się skuszę kiedyś...
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy i zdjęcia gotowych ciast są świetne. Niezwykle apetyczne, aż krzyczą zjedz mnie. Serniczek wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowny <3 Wprosiłabym się choć na mały kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńale on pięknie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńniesamowity, nie wiedziałam nawet że są galaretki "ametystowe"- kolor piękny ale czy one mają jakiś konkretny smak?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ma smak maliny, jeżyny i jagody. Jej producent to "Wodzisław". Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie serniki. Ten jest absolutnie obłędny.
OdpowiedzUsuńPiękny ten kolor i cały serniczek smakowicie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serek philadelphia więc ten sernik baaardzo by mi smakował! Już wyobrażam sobie tą obłędną kremowość <3
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto. Poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle prawdziwa uczta dla zmysłów. Wygląda obłędnie. Kolory mnie zdecydowanie zachwycają :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, i pięknie wygląda,i musi być pyszny;)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńale cudo!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny jest kolor tej galaretki :)
OdpowiedzUsuńAle piękne i oryginalne ciacho! W życiu nie widziałam podobnego ;)
OdpowiedzUsuńKonfitura figowa musiała tam ciekawie pasować :D
OdpowiedzUsuńKolor galaretki jest świetny! :)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik, a domyślam się, że z posmakiem figi jest obłędny. Teraz już wiem, z jaką osobą kojarzy mi się ta migawka. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Ciasto wygląda rewelacyjnie ! Uwielbiam serniki ♥
OdpowiedzUsuń