Bardzo dziękuję za wszystkie tak
miłe komentarze!:)
Dziś mam dla Was przepis na
pyszny tort o smaku kokosowym, z różą i bezą.
Składniki:
I. Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta
soli
- 4 łyżki
cukru kryształu
- 4 łyżki
mąki tortowej
- 1,5
łyżki budyniu waniliowego bez cukru
II. Masy:
- 500 g
serka mascarpone
- 5 łyżek
likieru kokosowego
- 2
tabliczki białej czekolady
- 1/2
szklanki śmietany kremówki
- 100 g
wiórków kokosowych
III. Bezy (Pavlova):
- 5
białek
- szczypta
soli
- 300 g
cukru
IV. Poncz:
- 30 ml
gorącej wody
- 7 łyżek
likieru kokosowego
- 1 łyżka
cukru
V. Dodatkowo:
- konfitura
różana
- wiórki
kokosowe
- kwiatuszki
i serduszka z lukru plastycznego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do
połączenia składników.
Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej
dodajemy wiórki kokosowe.
Odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z 5 białek i
szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i
lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym.
Na papierze do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe
bezy.
Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do
piekarnika.
Pieczemy 30 minut. Następnie zostawiamy je w
wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut.
Łyżkę cukru dodajemy do gorącej wody i mieszamy. Po
ostudzeniu dodajemy likier.
Z ostudzonego biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy
na dwie części. Obie nasączamy ponczem.
Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na
jednym blacie ciasta. Na niej rozsmarowujemy delikatnie konfiturę różaną.
Przykrywamy drugim blatem.
Wierzch tortu i boki smarujemy masą bez wiórków.
Boki ciasta dekorujemy wiórkami, a wierzch całymi i
pokruszonymi bezami.
Dodajemy kwiatki i serduszka.
Ja mój tort umieściłam na podkładce wyścielonej lukrem
plastycznym. Udekorowałam go wzorem przy użyciu specjalnej maty.
Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Smacznego!:)
jestem pod wrażeniem, wygląda ślicznie a bezy mają idealny kształt :)
OdpowiedzUsuńczekam na wnętrze :)
Bajeczny torcik! Wprosiłabym się na takie cudo ;)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepiękny :D musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńJaki słodki:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! A uwielbiam smak mascarpone z bezą - duet idealny :))
OdpowiedzUsuńJakie cudeńko :) piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńTorcik marzenie,mniam.
OdpowiedzUsuńBrawo, pięknie udekorowany.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i zapewne, świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, precyzyjnie wykonany :)
OdpowiedzUsuńBeza w dekoracji wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik, genialne dekoracje! :) O wiele chętniej się zjada jedzonko jak jest tak ładnie ozdobione i podane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Tam gdzie jest kokos tam pandy sobie odpuścić nie mogą :D Bajecznie musi smakować :D
OdpowiedzUsuń