Bardzo dziękuję za wszystkie tak miłe komentarze!:)

Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort o smaku kokosowym, z różą i bezą.

Składniki:

I. Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
II. Masy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek likieru kokosowego
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g wiórków kokosowych
III. Bezy (Pavlova):
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
IV. Poncz:
  • 30 ml gorącej wody
  • 7 łyżek likieru kokosowego
  • 1 łyżka cukru
V. Dodatkowo:
  • konfitura różana
  • wiórki kokosowe
  • kwiatuszki i serduszka z lukru plastycznego


Sposób przygotowania:


Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.

Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką. 
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników.
Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe.
Odstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z 5 białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym. 
Na papierze do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe bezy. 
Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do piekarnika.
Pieczemy 30 minut. Następnie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut.

Łyżkę cukru dodajemy do gorącej wody i mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy likier.

Z ostudzonego biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy na dwie części. Obie nasączamy ponczem.
Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na jednym blacie ciasta. Na niej rozsmarowujemy delikatnie konfiturę różaną. Przykrywamy drugim blatem.

Wierzch tortu i boki smarujemy masą bez wiórków. 
Boki ciasta dekorujemy wiórkami, a wierzch całymi i pokruszonymi bezami.
Dodajemy kwiatki i serduszka.

Ja mój tort umieściłam na podkładce wyścielonej lukrem plastycznym. Udekorowałam go wzorem przy użyciu specjalnej maty.

Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Smacznego!:)



14 komentarzy:

  1. jestem pod wrażeniem, wygląda ślicznie a bezy mają idealny kształt :)
    czekam na wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczny torcik! Wprosiłabym się na takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł przepiękny :D musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! A uwielbiam smak mascarpone z bezą - duet idealny :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo, pięknie udekorowany.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje i zapewne, świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny, precyzyjnie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Beza w dekoracji wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny torcik, genialne dekoracje! :) O wiele chętniej się zjada jedzonko jak jest tak ładnie ozdobione i podane :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tam gdzie jest kokos tam pandy sobie odpuścić nie mogą :D Bajecznie musi smakować :D

    OdpowiedzUsuń