Dziś dla odmiany mam dla Was zupę pomidorową. :)
Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe! 

Składniki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz 
  • 250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu barbecue
  • 4 suszone pomidorki, dobrej jakości
  • mozzarella
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i wstawiamy do piekarnika.
Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, ząbki czosnku przepoławiamy i usuwamy ze środka pędy.
Gdy tłuszcz zacznie się dymić, układamy na nim czosnek, cebulę, pomidory z puszki i przecier. Mieszamy. Całość posypujemy cukrem pudrem, bazylią, oregano, przyprawą hiszpańską, solą i pieprzem. Pieczemy 20-25 minut.

Upieczone warzywa z przyprawami przekładamy do garnka i zalewamy je wrzącym bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidory, sos barbecue i gotujemy jeszcze 5 minut.

Całość miksujemy dokładnie blenderem, następnie przecedzamy przez sito. W razie potrzeby podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy na ciepło (nie gorąco) z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią.

Smacznego! :)

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

18 komentarzy:

  1. Połączenie pomidorów i mozzarelli w ciepłych daniach uwielbiam. Aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie króluje zawsze pomidorówka z makaronem lub ryżem, zwykła z przecieru i często mam ochotę na jakąś odmianę- twoja wygląda przepysznie i niesamowicie...pomidorowo:) moja czasem wychodzi bladoczerwona w zależności od rodzaju przecieru. Piękne talerze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, pożywny i bardzo smakowity krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowa to moja ukochana zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O takie zupki to ja bym mogła wciągać na codzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i do tego ta kromeczka :)
    mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomidorowa <3 Po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do zupy pomidorowej nie musisz nas przekonywać, każdą uwielbiamy i jest to ulubiona zupa naszego dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG. Tak! Kocham pomidorową!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię zupkę pomidorową :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie zupki, zapach świeżej bazylii, mozarella topiąca się w ustach - pychota! Już dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszystkie zupki pomidorowe, śliczne masz talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię pomidorówkę:)Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie zupy - kremy.
    Piękne fiołeczki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń