Dziś dla odmiany mam dla Was zupę pomidorową. :)
Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe!
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz
- 250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz
- 1 nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sosu barbecue
- 4 suszone pomidorki, dobrej jakości
- mozzarella
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i wstawiamy do piekarnika.
Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, ząbki czosnku przepoławiamy i usuwamy ze środka pędy.
Gdy tłuszcz zacznie się dymić, układamy na nim czosnek, cebulę, pomidory z puszki i przecier. Mieszamy. Całość posypujemy cukrem pudrem, bazylią, oregano, przyprawą hiszpańską, solą i pieprzem. Pieczemy 20-25 minut.
Upieczone warzywa z przyprawami przekładamy do garnka i zalewamy je wrzącym bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidory, sos barbecue i gotujemy jeszcze 5 minut.
Całość miksujemy dokładnie blenderem, następnie przecedzamy przez sito. W razie potrzeby podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy na ciepło (nie gorąco) z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią.
Smacznego! :)
Smakowita zupa:)
OdpowiedzUsuńPołączenie pomidorów i mozzarelli w ciepłych daniach uwielbiam. Aż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńu mnie króluje zawsze pomidorówka z makaronem lub ryżem, zwykła z przecieru i często mam ochotę na jakąś odmianę- twoja wygląda przepysznie i niesamowicie...pomidorowo:) moja czasem wychodzi bladoczerwona w zależności od rodzaju przecieru. Piękne talerze:)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa :D
OdpowiedzUsuńŚwietny, pożywny i bardzo smakowity krem :)
OdpowiedzUsuńPomidorowa to moja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńO takie zupki to ja bym mogła wciągać na codzień :)
OdpowiedzUsuńi do tego ta kromeczka :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
Pomidorowa <3 Po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńchcę taką pomidorową:)
OdpowiedzUsuńDo zupy pomidorowej nie musisz nas przekonywać, każdą uwielbiamy i jest to ulubiona zupa naszego dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńOMG. Tak! Kocham pomidorową!
OdpowiedzUsuńLubię zupkę pomidorową :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki, zapach świeżej bazylii, mozarella topiąca się w ustach - pychota! Już dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie zupki pomidorowe, śliczne masz talerzyki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pomidorówkę:)Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy - kremy.
OdpowiedzUsuńPiękne fiołeczki :)
Pozdrawiam.