Dziś mam dla Was tort waniliowo-jabłkowy.
Jest pyszny i dobrze smakuje również schłodzony. :)

Otrzymuję od Was prośby o instruktarze dotyczące dekoracji z kwiatów cukrowych.
Myślę nad stworzeniem filmiku, gdyż nie da się opisać tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego przybory.

Składniki:

I. Biszkopt jasny (obręcz o średnicy 18 cm):
  • 5 całych jaj
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
II. Nasącz:
  • syrop 30° (zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru)
  • 1 szklanka bardzo mocnej herbaty
  • 3 łyżki jasnego rumu
III. Masa waniliowa:
  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 3 g płatków żelatyny
  • 275 g śmietanki 36%
IV. Mus jabłkowy:
  • 500 g jabłek (użyłam szarej renety)
  • cukier do smaku (ok. 150 g)
  • 1/2 opakowania przyprawy do szarlotki firmy Delecta
V. Krem maślany:
  • 50 g białka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do  160°C.Mąki łączymy i przesiewamy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich mąki i mieszamy dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo.
Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut.

Zaparzamy herbatę, studzimy. Łączymy ją z syropem cukrowym i rumem. Mieszamy.
Z mleka, żółtka, ziarenek wanilii i cukru gotujemy krem angielski. Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i uzyska kolor kremowy.
Żelatynę namaczamy w bardzo zimnej wodzie.
Do ugotowanej masy wrzucamy odsączoną żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietankę. Nie ma być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do ostudzonej masy waniliowej. Mieszamy. 

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty.

Przechodzimy do składania naszego tortu. 
Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim trochę masy waniliowej, a na niej mus jabłkowy.
Z kolejnymi piętrami postępujemy tak samo. Jedyną różnicą jest ilość nasączu. Na dwa, środkowe biszkopty go nie żałujemy i dokładnie pokrywamy. Pamiętamy, aby każde piętro wyrównać i lekko docisnąć.

Gdy dojdziemy do wierzchniego blatu, lekko go nasączamy i smarujemy resztką kremu waniliowego. Wyrównujemy. Tort odstawiamy w chłodne miejsce.

Masło z ziarenkami wanilii ubijamy, aż powstanie krem. 

2 łyżki z podanej ilości cukru wsypujemy do białek, a resztę umieszczamy w rondelku, zakrywamy wodą ok 1 cm i. ponad powierzchnię i zagotowujemy do 116°C (do próby nitki). Gdy syrop będzie nam dochodził do pożądanej konsystencji, zaczynamy ubijać pianę. Następnie wylewamy go do białek i miksujemy, aż masa ostygnie. Łączymy z kremowym masłem.

Rozsmarowujemy krem maślany na wierzchu i bokach tortu. Wyrównujemy i obkładamy lukrem plastycznym. Róże zostały wykonane przeze mnie z gum paste. :)

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Tort podarowałabym moim rodzicom, aby już przestali się smucić, że ich najmłodsze dziecko chce zwiać na drugi koniec świata! :)

16 komentarzy:

  1. Tort przecudnie udekorowany i wygląda bajeczne:)
    Rodzice z pewnością z tortu się ucieszą, z córki będą dumni ale rozstanie z dzieckiem i tak będzie trudne, zwłaszcza na początku.
    Pozdrawiamy serdecznie.Głowa do góry,będzie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wspaniały! Smaki w sam raz na wiosnę!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tym torcie. Dla mnie to mistrzostwo - ogromne chapeau bas <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, aż mnie zatkało, nie mam słów:) Po prostu bajka, czekamy na filmik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowny torcik :-) zachwyca dosłownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co tu dużo mówić , po prostu bajka :)cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie udekorowany:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny na zewnątrz jak i po przekrojeniu.Cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wygląda tak ślicznie, że nie mogę oderwać wzroku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku! Tort jest prześliczny. Chętnie obejrzę na filmiku jak robisz te cudowne ozdoby :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zachwycająco piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort z jabłkami? Takie proste połączenie a jednak nigdy nie robiłyśmy :D Pięknie wygląda i musi bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Róże jak prawdziwe. Świetna robota! :)

    OdpowiedzUsuń