Dziś mam dla Was tort waniliowo-jabłkowy.
Jest pyszny i dobrze smakuje również schłodzony. :)
Otrzymuję od Was prośby o instruktarze dotyczące
dekoracji z kwiatów cukrowych.
Myślę nad stworzeniem filmiku, gdyż nie da się opisać
tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od
przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego
przybory.
Składniki:
I. Biszkopt jasny (obręcz o średnicy 18 cm):
- 5 całych jaj
- 100 g cukru kryształu
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
II. Nasącz:
- syrop 30° (zagotować
100 ml wody z 100 ml cukru)
- 1 szklanka bardzo mocnej
herbaty
- 3 łyżki jasnego rumu
III. Masa waniliowa:
- 75 g mleka 3,2%
- 20 g żółtka
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 g płatków żelatyny
- 275 g śmietanki 36%
IV. Mus jabłkowy:
- 500 g jabłek (użyłam szarej
renety)
- cukier do smaku (ok. 150 g)
- 1/2 opakowania przyprawy do
szarlotki firmy Delecta
V. Krem maślany:
- 50 g białka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.Mąki łączymy i przesiewamy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich mąki i mieszamy dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo.
Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich mąki i mieszamy dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo.
Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut.
Zaparzamy herbatę, studzimy. Łączymy ją z syropem cukrowym i rumem.
Mieszamy.
Z mleka, żółtka, ziarenek wanilii i cukru gotujemy krem angielski.
Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i
uzyska kolor kremowy.
Żelatynę namaczamy w bardzo zimnej wodzie.
Do ugotowanej masy wrzucamy odsączoną żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietankę. Nie ma być zupełnie sztywna. Dodajemy ją do
ostudzonej masy waniliowej. Mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu.
Dodajemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem
i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4
blaty.
Przechodzimy do składania naszego tortu.
Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą.
Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim
trochę masy waniliowej, a na niej mus jabłkowy.
Z kolejnymi piętrami postępujemy tak samo. Jedyną różnicą jest ilość
nasączu. Na dwa, środkowe biszkopty go nie żałujemy i dokładnie pokrywamy. Pamiętamy,
aby każde piętro wyrównać i lekko docisnąć.
Gdy dojdziemy do wierzchniego blatu, lekko go nasączamy i smarujemy resztką
kremu waniliowego. Wyrównujemy. Tort odstawiamy w chłodne miejsce.
Masło z ziarenkami wanilii ubijamy, aż powstanie krem.
2 łyżki z podanej ilości cukru wsypujemy do białek, a resztę umieszczamy w
rondelku, zakrywamy wodą ok 1 cm i. ponad powierzchnię i zagotowujemy do 116°C
(do próby nitki). Gdy syrop będzie nam dochodził do pożądanej konsystencji,
zaczynamy ubijać pianę. Następnie wylewamy go do białek i miksujemy, aż masa
ostygnie. Łączymy z kremowym masłem.
Rozsmarowujemy krem maślany na wierzchu i bokach tortu. Wyrównujemy i obkładamy lukrem plastycznym. Róże zostały wykonane przeze mnie z gum paste. :)
Rozsmarowujemy krem maślany na wierzchu i bokach tortu. Wyrównujemy i obkładamy lukrem plastycznym. Róże zostały wykonane przeze mnie z gum paste. :)
Tort podarowałabym moim rodzicom, aby już przestali się smucić, że ich najmłodsze dziecko chce zwiać na drugi koniec świata! :)
Tort przecudnie udekorowany i wygląda bajeczne:)
OdpowiedzUsuńRodzice z pewnością z tortu się ucieszą, z córki będą dumni ale rozstanie z dzieckiem i tak będzie trudne, zwłaszcza na początku.
Pozdrawiamy serdecznie.Głowa do góry,będzie dobrze:)
Tort bajka :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały! Smaki w sam raz na wiosnę!:))
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym torcie. Dla mnie to mistrzostwo - ogromne chapeau bas <3
OdpowiedzUsuńO matko, aż mnie zatkało, nie mam słów:) Po prostu bajka, czekamy na filmik:)
OdpowiedzUsuńAle cudowny torcik :-) zachwyca dosłownie :-)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić , po prostu bajka :)cudny :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie udekorowany:)
OdpowiedzUsuńPiękny na zewnątrz jak i po przekrojeniu.Cudo ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda tak ślicznie, że nie mogę oderwać wzroku! :)
OdpowiedzUsuńJejku! Tort jest prześliczny. Chętnie obejrzę na filmiku jak robisz te cudowne ozdoby :)
OdpowiedzUsuńZachwycająco piękny tort :)
OdpowiedzUsuńTort z jabłkami? Takie proste połączenie a jednak nigdy nie robiłyśmy :D Pięknie wygląda i musi bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńcudny :)
OdpowiedzUsuńRóże jak prawdziwe. Świetna robota! :)
OdpowiedzUsuń