Dziś przepis na pyszną sałatkę! :)

Składniki:


I. Krewetki:
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe, suszone papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


II. Kalmary:
  • 250 g mrożonych krążków kalmarów
  • sól
  • 1/2 szklanki mąki
  • suszona bazylia
  • 1 jajko
  • 1/4  szklanki wody gazowanej
  • olej rzepakowy


III. Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego
  • kilka kropel soku z cytryny/limonki
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano


IV. Całość:
  • 100 g sałaty roszponki
  • 100 g sałaty batawia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych, drylowanych oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów (pokrojonych w cienkie paseczki)
  • kilka dużych, zielonych oliwek
  • 1 limonka
  • świeża bazylia


Sposób przygotowania:

 Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i myjemy.
Czosnek i papryczki bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i papryczki.
Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 2-3 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Kalmary rozmrażamy i myjemy.
Przygotowujemy ciasto. Do niedużej miski przesiewamy mąkę z solą.
Dodajemy jajko, bazylię i wodę. Ubijamy na jednolitą masę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju rzepakowego.
Przy użyciu widelca krążki maczamy w cieście i wrzucamy na tłuszcz.
Smażymy 2-3 minuty, aż ciasto się lekko zarumieni.
Odsączamy na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku i potrząsamy, aż się połączą.

Sałaty i pomidory dokładnie myjemy i osuszamy.
Suszone pomidory i oliwki odsączamy z zalewy.
W misce/ na paterze układamy sałaty, na nich przekrojone na pół pomidorki, oliwki i suszone pomidory.
Na wierzch dajemy kalmary i krewetki.

Polewamy sosem, dodajemy ćwiartki umytej limonki i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie. Nie przepadam za owocami morza, ale chętnie bym chociaż spróbowała. Podobają mi się sosy, które zaproponowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wstyd się przyznać ale ja nigdy nie jadłam krewetek...tzn jadłam ale taką malutką odmianę kupowaną w zalewie- ale na krewety ryby łowiłam:) wygląda mega apetycznie, już czas się przełamać i kupić najpierw troszkę na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z owoców morza jedynie krewetek próbowałam, dlatego nie wiem czy skusiłabym się na kalmary :)
    Twoja sałatka wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowo! ja jakoś nie mam odwagi sama kupić a co dopiero przyrządzić krewetek..musiałabym najpierw u kogoś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię owoce morza, ale w sałatce jeszcze ich nie jadłam. Świetny pomysł, zapisuję do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może nie jesteśmy jakimiś wielkimi miłośniczkami krewetek ale sałatka prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krewetki nie są moim ulubionym przysmakiem, ale danie wygląda pysznie! Zapraszam Cię na KONKURS, szczegóły znajdziesz na blogu:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko, kalmarów to ja chyba nigdy nie spróbuję. :D Ale krewetki baardzo polubiłam dopiero pół roku temu, wcześniej nie chciałam ich za Chiny tknąć. :D Sałatka wygląda obłędnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mam słabość do owoców morza :) jutro właśnie będę robiłam paellę z mieszanką różnych skarbów z morza :)

    OdpowiedzUsuń