Wielkie Chocolate Chip Cookie, z czekoladowym nadzieniem, czekoladkami Kinder i truskawkami. :)
Bardzo proste i efektowne. Prawdziwy raj dla łasuchów. :)

Składniki:

I. Ciasto:
  • 170 g (3/4 szklanki) miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) brązowego cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
  • 250 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) pokrojonej czekolady mlecznej


II. Mus z gorzkiej czekolady:
  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 4-5 g żelatyny w płatkach
  • 125 g czekolady 53%
  • 275 g śmietanki 36%


III. Dodatkowo:
  • 10 średniej wielkości truskawek
  • 1 duże opakowanie czekoladek Kinder


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. 2 ranty, o średnicy 18 cm umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast rantów można użyć form do pieczenia, lub namalować na papierze 2 równe okręgi.

W dużej misce ubijamy masło na gładką, kremową masę. Dodajemy cukier i miksujemy 1 minutę. Wlewamy jajo, żółtko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, oraz sól.
Suche składniki łączymy z mokrymi i ponownie miksujemy na małych obrotach.
Do ciasta wrzucamy 3/4 podanej ilości pokrojonej czekolady. Mieszamy silikonową łopatką.

Ciasto ważymy ( mi wyszło 880 g) i dzielimy na 2 części ( po 440 g). Umieszczamy je w rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy je po całym spodzie. Możemy je również podzielić na tzw. "oko".

Pozostałą część czekolady rozkładamy po wierzchu ciasta.
Pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach możemy zakryć folią, aby się nie przypiekło.

Przechodzimy do wykonania musu.
Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną żelatynę oraz czekoladę*. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła.

* Czekoladę najlepiej drobno pokroić/ zmielić, aby dobrze się nam rozpuściła.

Masę wkładamy do lodówki, aby stężała.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy.

Ogromne ciastka wyjmujemy z form (cienkim i ostrym nożem przejeżdżamy bo bokach, by się odkleiły). Na jednym rozsmarowujemy mus czekoladowy, układamy czekoladki Kinder i truskawki. Przykrywamy drugim.

Odstawiamy na noc do lodówki.


Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Ależ fajnie zrobiłaś ten mus czekoladowy. Ciacho super apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie przeniesiona koncepcja z małego ciastka w duże ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwszym zdjęciu myślałyśmy, że to jest mega duże ciacho ale to bogate nadzienie jest przecudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Wygląda przecudnie. Uwielbiam oglądać każde Twoje kulinarne dzieło. Cieszą moje oczy, a jak muszą smakować! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, dostałam ślinotoku *o*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale bogato! Jestem pod wrażeniem i z chęci na niego bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, ależ cudowności, jak wspaniale nadziane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to wygląda! Choć nie jem słodyczy, to temu ciachu nie mogłabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prawdziwa rozpusta i do tego z cookies :D

    OdpowiedzUsuń