Świetny pomysł na pyszną i lekką przekąskę.
Składniki:
- 450 g jogurtu z koziego mleka
- 450 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- ok. 15 listków mięty (ilość jest zależna od jej intensywności)
- 2 duże ogórki
- świeży koper
- łosoś wędzony na zimno
Sposób przygotowania:
Głęboką miskę wykładamy muślinową ściereczką lub gazą.
W drugiej misce mieszamy oba jogurty i sól.
Masę przelewamy na ściereczkę. Robimy z niej ciasny węzeł, zawiązując końce sznurkiem.
Wieszamy tobołek np. na drewnianej łyżce nad głębokim garnkiem i umieszczamy w lodówce.
Pozostawiamy na 24-36 godzin do odcieknięcia.
Uzyskamy gęstą, kremową masę.
Listki mięty drobno kroimy i dodajemy do labneh.
Ogórki myjemy, przykrawamy wzdłuż na pół i przy pomoce obieraczki odcinamy cienkie paski, przez całą długość. Pierwsze (tylko skórki) odrzucamy.
Cienką warstwę miętowego labneh dokładnie rozsmarowujemy na każdym kawałku ogórka i zwijamy w rulony. Układamy na talerzu.
Wierzch dekorujemy jeszcze odrobiną labneh, kawałkiem wędzonego łososia i koprem.
Ostawiamy na ok. 30 minut.
Labneh to świetna alternatywa dla kremowych serków. Bez mięty będzie wspaniały do chleba.
Możemy go przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około tydzień czasu.
Smacznego! :)
Bardzo apetyczna i efektowna przystawka. Fajnie, że dodałaś też jogurt kozi. Ja go bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko a chyba nie jest trudn do zrobienia. Chyba się skuszę. Pozdrawiam z 22kilo
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy pomysł na przystawkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka przystawka. Super. Podoba mi się. No i mój ulubiony łosoś :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńElegancka i bardzo apetyczna przystawka :)
OdpowiedzUsuńznakomite! lekka i bardzo apetyczna przekąska:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, uwielbiam wędzonego łososia, a takich roladek potrafiłabym zjeść sporo:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko;)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne roladki,a jak pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) super pomysł na przekąskę :-)
OdpowiedzUsuńgdybym gościom zaserwowała takie koreczki padliby z wrażenia:) nie wiedziałam że jest jogurt z koziego mleka! wychowałam się na kozim mleku ale jogurtu nie jadłam nigdy:) ps uwielbiam twoje przepiękne wypieki ale fajnie jak pojawiają się też wytrawne przepisy- bo takie to jeszcze potrafiłabym przygotować a co do Twoich arcydzieł to tylko patrzeć i podziwiać mogę:) Tak więc proszę o więcej takich ciekawych przekąsek!:)
OdpowiedzUsuńNie dość, że się super prezentują, to muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przystawka. Z jednej strony bardzo prosta, a z drugiej ekskluzywna i robiąca wrażenie. Goście na pewno byliby zachwyceni. Podobają mi się dodatki :) Jogurt z koziego mleka można kupić w sklepie czy robisz sama? Przyznam szczerze, że nie spotkałam go nigdy na sklepowych półkach.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i śliczne przekąski :) Wyglądają bajecznie smakowicie <3
OdpowiedzUsuńJakie ładna przekąska! I smakuje pewnie bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszystko co kozie dlatego rolsy z takim dodatkiem na pewno bardzo by nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiej przekąski a szkoda bo wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna przystawka :)
OdpowiedzUsuńoj, to musiało smakować genialnie:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D
OdpowiedzUsuńWow! Świetna przekąska! Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa przystawka, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa przystawka, moje smaki :)
OdpowiedzUsuń