Świetny pomysł na pyszną i lekką przekąskę.

Składniki:
  • 450 g jogurtu z koziego mleka
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • ok. 15 listków mięty (ilość jest zależna od jej intensywności)
  • 2 duże ogórki
  • świeży koper
  • łosoś wędzony na zimno
Sposób przygotowania: 

Głęboką miskę wykładamy muślinową ściereczką lub gazą. 
W drugiej misce mieszamy oba jogurty i sól.
Masę przelewamy na ściereczkę. Robimy z niej ciasny węzeł, zawiązując końce sznurkiem.
Wieszamy tobołek np. na drewnianej łyżce nad głębokim garnkiem i umieszczamy w lodówce.
Pozostawiamy na 24-36 godzin do odcieknięcia.
Uzyskamy gęstą, kremową masę.

Listki mięty drobno kroimy i dodajemy do labneh.

Ogórki myjemy, przykrawamy wzdłuż na pół i przy pomoce obieraczki odcinamy cienkie paski, przez całą długość. Pierwsze (tylko skórki) odrzucamy.

Cienką warstwę miętowego labneh dokładnie rozsmarowujemy na każdym kawałku ogórka i  zwijamy w rulony. Układamy na talerzu. 
Wierzch dekorujemy jeszcze odrobiną labneh, kawałkiem wędzonego łososia i koprem.
Ostawiamy na ok. 30 minut.

Labneh to świetna alternatywa dla kremowych serków. Bez mięty będzie wspaniały do chleba.
Możemy go przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około tydzień czasu.

Smacznego! :)

23 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna i efektowna przystawka. Fajnie, że dodałaś też jogurt kozi. Ja go bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko a chyba nie jest trudn do zrobienia. Chyba się skuszę. Pozdrawiam z 22kilo

    OdpowiedzUsuń
  3. Nietuzinkowy pomysł na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancka przystawka. Super. Podoba mi się. No i mój ulubiony łosoś :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elegancka i bardzo apetyczna przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomite! lekka i bardzo apetyczna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, uwielbiam wędzonego łososia, a takich roladek potrafiłabym zjeść sporo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie pyszne roladki,a jak pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne :-) super pomysł na przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. gdybym gościom zaserwowała takie koreczki padliby z wrażenia:) nie wiedziałam że jest jogurt z koziego mleka! wychowałam się na kozim mleku ale jogurtu nie jadłam nigdy:) ps uwielbiam twoje przepiękne wypieki ale fajnie jak pojawiają się też wytrawne przepisy- bo takie to jeszcze potrafiłabym przygotować a co do Twoich arcydzieł to tylko patrzeć i podziwiać mogę:) Tak więc proszę o więcej takich ciekawych przekąsek!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość, że się super prezentują, to muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna przystawka. Z jednej strony bardzo prosta, a z drugiej ekskluzywna i robiąca wrażenie. Goście na pewno byliby zachwyceni. Podobają mi się dodatki :) Jogurt z koziego mleka można kupić w sklepie czy robisz sama? Przyznam szczerze, że nie spotkałam go nigdy na sklepowych półkach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne i śliczne przekąski :) Wyglądają bajecznie smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie ładna przekąska! I smakuje pewnie bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiamy wszystko co kozie dlatego rolsy z takim dodatkiem na pewno bardzo by nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie jadłam takiej przekąski a szkoda bo wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. oj, to musiało smakować genialnie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Świetna przekąska! Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pomysłowa przystawka, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pomysłowa przystawka, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń