Prosta i pyszna potrawa.
Wrapy można podawać na ciepło lub zimno.
Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla.

Składniki:

I. Wrapy (10 placków):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

II. Kurczak w marynacie satay:

  • 500 g piersi kurczaka
  • odrobina oleju arachidowego
  • 1 szalotka (średniej wielkości, drobno pokrojona)
  • 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 świeża, zielona papryczka chili (drobno pokrojona, z pestkami)
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

III. Dodatkowo:

  • 10 plasterków szynki serrano
  • sałata
  • pomidor

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Kroimy na średniej wielkości paski.

W misce umieszczamy:  cebulę, czosnek, chili, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, brązowy cukier, syrop klonowy i skrobię kukurydzianą. Energicznie mieszamy rózgą do połączenia składników.
Do gotowej marynaty wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na 6-12 godzin. 

Mąkę z solą przesiewamy, dodajemy bazylię i zalewamy gorącą wodą.  Dodajemy oliwę.
Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny.
Odstawiamy  na 15 minut, aby odpoczęło.
Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek.
Ja robię to na silikonowej macie i nie podsypuję mąką, więc uzyskuję placki podobne jak w Mc Donald's. :P
Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni  (najlepiej do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, do pojawienia się złotobrązowych plamek.
Od razu po upieczeniu każdy placek szczelnie przykrywamy folią. Dzięki tej czynności będą one miękkie i elastyczne.

Szynkę serrano kroimy w paski i rozkładamy na macie silikonowej. Pieczemy  10 minut w 180 ° C.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Kawałki kurczaka wraz z marynatą przekładamy do brytfanki i przykrywamy folią. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.

Sałatę i pomidora dokładnie myjemy i osuszamy. 

Placki możemy lekko posmarować pozostałą marynatą. Następnie układamy po 2 kawałki sałaty, pomidora, kurczaka i szynki serrano na każdy. Zawijamy i układamy na desce  (łączeniem w dół).
Każdy wrap przekrawamy na pół, możemy również wyrównać boki.
Wbijamy ozdobne wykałaczki.
Podajemy na zimno lub ciepło.

Smacznego! :)

Życzę wszystkim udanej majówki! :)


17 komentarzy:

  1. Super zawijaski. Świetne na majówkowy piknik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zawijaski. Świetne na majówkowy piknik :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie danie! Jadlabym :)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie danie! Jadlabym :)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i pięknie podane! świetne te wykałaczki! Domowe wrapy zrobię na pewno bo te kupne są dla mnie po prostu paskudne! dla reszty domowników zrobię z mąki pszennej a dla siebie wariatki która unika białej mąki wymyślę coś pełnoziarnistego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrapy na piknik idealne! I tak świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wypróbuję przy najbliższej imprezce :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycja na imprezki. I jak zwykle podana niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę super pysznie nadziane :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow...jak pięknie i apetycznie - super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne roladki. Najbardziej zaciekawiła mnie marynata do kurczaka,to istna eksplozja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale one kolorowe :) dawno nie jadłam wrapów, oj narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, kolorowe i mega apetyczne! Place lizać :D

    OdpowiedzUsuń