Truskawkowa obsesja! :P

Składniki:

I. Pavlova:
  • 200 ml białek
  • 300 g cukru kryształu
II. Krem czekoladowy:
  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 3 g płatków żelatyny
  • 125 g czekolady 53%
  • 250 g śmietanki 36% (zimnej)
+ świeże truskawki

Sposób przygotowania: 

Piekarnik rozgrzewamy do 140°C. 
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na blachę wyłożoną pergaminem szprycujemy gotową bezę, tworząc w środku wgłębienie na krem.
Suszymy w piekarniku ok. 50 minut.

Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem.
Mleko, żółtko i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając rózgą. Krem nie ma się zagotować, tylko zmienić kolor na kremowy i zgęstnieć. Gdy tak się stanie, zdejmujemy z ognia i wrzucamy osuszoną żelatynę. Mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy do temp. poniżej 30°C.

Śmietankę ubijamy na półsztywno. Stopniowo dodajemy ją do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała.

Wgłębienie w bezie wypełniamy kremem czekoladowym i układamy truskawki.

Smacznego! :) 

Efekty pracy ostatnich dni - lukrowane pierniczki i miś z lukru plastycznego:



19 komentarzy:

  1. Ależ cudeńka. Jesteś niesamowicie zdolna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała :-) a jakie śliczne pierniczki, jestem pod wrażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę takiego misia! piękny! Pavlovej nigdy nie jadłam i nigdy nie robiłam, Twoja wygląda bardzo apetycznie! jeszcze 2,5 tygodnia i będę zajadać się polskimi truskawkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser pysznie się prezentuje ale ten misiek na końcu jest przeuroczy <3 Panda by super wyglądała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, a pierniczki i miś urocze. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojego talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho rewelacja, ale ten misiek jest po prostu cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, a pierniczki iście koronkowa robota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy takiej bezy nie robiłam,boje się że nie wyjdzie, wygląda wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
  9. Co prawda nie lubie bez, ale ta kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ahh jak ja bym tak chciała umieć piec i zdobić :) Pięknie! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. prezentuje się bardzo smakowicie :) a ten misiek cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaloryczne to ale powiem krótko jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pavlova obłędna :) A te małe cudeńka prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ piękne pierniczki i urocza pavlova :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pavlova wygląda zjawiskowo :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Bajeczne, słodkie dzieło - jesteśmy zauroczeni - rewelacja! a plastuś jest przesłodki:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń