Przepraszam Was za długą nieobecność, ale kiepsko było u mnie z czasem. :P
Dziś prosta i pyszna, ale jak elegancka tarta ze świeżymi porzeczkami. :)
Składniki:
I. Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko (ok. 20 g)
- szczypta soli
- 75 g mleka 3,2%
- 20 g żółtka
- 30 g cukru
- 3 g płatków żelatyny
- 125 g czekolady Karmelove
- 270 g śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtko oraz sól i ucieramy jeszcze chwilkę.
Ręcznie zagniatamy z mąką, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je tak, aby wyścieliło dno i boki okrągłej formy o średnicy 18 cm. Spód dociskamy i nakłuwamy widelcem, a boki wyrównujemy.
Ponownie odkładamy do lodówki na 30 minut.
Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. Mleko, cukier i żółtko umieszczamy w garnku i pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem stanie się jasny i lekko zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną na ręczniku papierowym żelatynę. Mieszamy.
Całość przelewamy do miski i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Studzimy do temperatury poniżej 30°C.
Śmietankę podbijamy (powinna być lekko lejąca) i stopniowo dodajemy do kremu z czekoladą. Delikatnie mieszamy łopatką.
Formę wyłożoną ciastem pieczemy ok. 15 minut w 180°C.
Studzimy i wyjmujemy z formy.
Krem karmelovy umieszczamy w cieście i wyrównujemy szpatulą.
Wierzch dekorujemy porzeczkami.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy w temp. pokojowej.
Z okazji 3. urodzin chcę życzyć Akademii Kulinarnej Whirlpool dalszych sukcesów, kolejnych wspaniałych absolwentów i wszystkiego najpyszniejszego! :)
Wspaniała i niezwykle apetyczna tarta :) Bajka! <3
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajkowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyśmienita :)
OdpowiedzUsuńależ ona bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńPorzeczek u nas pod dostatkiem i na pewno musimy w podobny sposób je wykorzystać :D
OdpowiedzUsuńJest przepiękna ! <3
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńpiekna!
OdpowiedzUsuńZjadłbym całą :D
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pięknie, smacznie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń