Przepraszam Was za długą nieobecność, ale kiepsko było u mnie z czasem. :P
Dziś prosta i pyszna, ale jak elegancka tarta ze świeżymi porzeczkami. :)

Składniki:

I. Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko (ok. 20 g)
  • szczypta soli
II. Krem karmelovy:
  • 75 g mleka 3,2%
  • 20 g żółtka
  • 30 g cukru
  • 3 g płatków żelatyny
  • 125 g czekolady Karmelove
  • 270 g śmietanki 36%
+ 1 opakowanie czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania: 

Ucieramy masło z cukrem.  Dodajemy żółtko oraz sól i ucieramy jeszcze chwilkę.
Ręcznie zagniatamy z mąką, owijamy w folię i odkładamy do lodówki  na 30 minut.

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je tak, aby wyścieliło dno i boki okrągłej formy o średnicy 18 cm. Spód dociskamy i nakłuwamy widelcem, a boki wyrównujemy. 
Ponownie odkładamy do lodówki na 30 minut.

Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. Mleko, cukier i żółtko umieszczamy w garnku i pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem stanie się jasny i lekko zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną na ręczniku papierowym żelatynę. Mieszamy.
Całość przelewamy do miski i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Studzimy do temperatury poniżej 30°C.
 Śmietankę podbijamy (powinna być lekko lejąca) i stopniowo dodajemy do kremu z czekoladą. Delikatnie mieszamy łopatką.

Formę wyłożoną ciastem pieczemy ok. 15 minut w 180°C.
Studzimy i wyjmujemy z formy.

Krem karmelovy umieszczamy w cieście i wyrównujemy szpatulą.
Wierzch dekorujemy porzeczkami.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy w temp. pokojowej.


 Z okazji 3. urodzin chcę życzyć Akademii Kulinarnej Whirlpool dalszych sukcesów, kolejnych wspaniałych absolwentów i wszystkiego najpyszniejszego! :)

13 komentarzy: