Polecam! Tarta jest pysznym i sytym daniem. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimo. :)

Trochę mniej czasu poświęcam na bloga, gdyż szykują się u mnie duże zmiany.
16 sierpnia wyjeżdżam do Włoch. :) Mam nadzieję, że dużo się nauczę i moje marzenia się spełnią.
Składniki:

I. Ciasto:
  • 300 g mąki     
  • 200 g masła 
  • 1 żółtko (ok. 20 g)
  • szczypta soli
II. Farsz:
  • 3 jajka
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • garść startego parmezanu
  •  kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • sos Louisiana/Tabasco do smaku
 III. Dodatkowo:
  • 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości) 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 100 g szynki serrano
Sposób przygotowania:

Masło ucieramy, dodajemy żółtko i sól. Ponownie miksujemy. Przesiewamy mąkę i jeszcze raz krótko przekręcamy. Dogniatamy ciasto ręką, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.

Cukinię myjemy,  kroimy w talarki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Czerwoną cebulę również kroimy i podsmażamy. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż lekko zmięknie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyścielamy nim formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy.

Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę serrano. Pieczemy 35 minut w 200 C. Możemy przykryć tartę folią, jeśli będzie się nam przypiekać.

 Smacznego! :) 

Uwielbiam robić kwiaty cukrowe. :)


16 komentarzy:

  1. Tarta wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, pyszna i aromatyczna tarta, a kwiatuszki prześliczne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta idealna na obiad a taki torcik z pięknymi kwiatkami w sam raz na deser :D
    Pozazdrościć wyjazdu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta, tez teraz szaleję z cukinią:) Świetne zdjęcie, jak z Ameryki lat 60-tych:) Te kwiatki są cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna wersja tarty i ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie, pyszne cudeńko kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń