Polecam! Tarta jest pysznym i sytym daniem. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimo. :)
Trochę mniej czasu poświęcam na bloga, gdyż szykują się u mnie duże zmiany.
16 sierpnia wyjeżdżam do Włoch. :) Mam nadzieję, że dużo się nauczę i moje marzenia się spełnią.
Składniki:
I. Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 1 żółtko (ok. 20 g)
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g śmietankowego serka topionego
- garść startego parmezanu
- kilka suszonych pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- sos Louisiana/Tabasco do smaku
- 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości)
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 100 g szynki serrano
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy, dodajemy żółtko i sól. Ponownie miksujemy. Przesiewamy mąkę i jeszcze raz krótko przekręcamy. Dogniatamy ciasto ręką, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
Cukinię myjemy, kroimy w talarki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Czerwoną cebulę również kroimy i podsmażamy. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż lekko zmięknie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyścielamy nim formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy.
Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę serrano. Pieczemy 35 minut w 200 C. Możemy przykryć tartę folią, jeśli będzie się nam przypiekać.
Smacznego! :)
Tarta wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńWspaniała, pyszna i aromatyczna tarta, a kwiatuszki prześliczne <3
OdpowiedzUsuńTarta idealna na obiad a taki torcik z pięknymi kwiatkami w sam raz na deser :D
OdpowiedzUsuńPozazdrościć wyjazdu :D
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńPieknie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, tez teraz szaleję z cukinią:) Świetne zdjęcie, jak z Ameryki lat 60-tych:) Te kwiatki są cudowne:)
OdpowiedzUsuńpyszna wersja tarty i ładnie podana :)
OdpowiedzUsuńAle boska! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, aż szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuńRewelacja, aż szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, pyszne cudeńko kulinarne:)
OdpowiedzUsuń