W końcu wzięłam się do roboty i mam dla Was przepis na prostą i pyszną tartę! :)
Składniki:
I. Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 9 g herbaty jaśminowej
II. Krem:
- 250 ml mleka 3,2%
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- 3 g żelatyny w płatkach
- 270 g zimnej śmietanki 36%
+ świeże truskawki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami.
Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy
ją z mąką i solą do miski.
Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki.
Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem.
Do rondelka wlewamy mleko.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Górną częścią noża
zeskrobujemy ziarenka i wrzucamy do mleka (same laski również). Całość
zagotowujemy.
W misce ubijamy żółtka z cukrem ok. 3-4 minuty. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy rózgą.
Całość ponownie przelewamy do czystego garnka i gotujemy
8-10 minut, stale mieszając. Krem nie powinien się zagotować. Jest gotowy, gdy lekko zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną żelatynę. Mieszamy,
aż się rozpuści.
Krem przelewamy do miski, którą umieszczamy w naczyniu z
zimną wodą.
Śmietankę podbijamy, ale nie na sztywno. Powinna zachować
lekko lejącą konsystencję.
Gdy krem waniliowy
osiągnie temp. poniżej 30°C, dodajemy partiami
śmietanę i mieszamy łopatką do połączenia. Odstawiamy do lodówki.
Zamrożone ciasto rozdrabniamy, ścieramy na tarce i
wysypujemy nim dno obręczy/formy na tartę.
Pozostawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Pieczemy ok. 10-15
minut w 180°C. Studzimy.
Na cieście rozsmarowujemy schłodzony krem.
Na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! :)
Jejku jak ja lubię herbatę jaśminową.Tarta na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!!! Uwielbiam truskawki. Pozdrawiam!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Tarta prezentuje się bajecznie! Za jeden kawałeczek sama mogę dać się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :) Czekam z utęsknieniem na truskawki :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniała, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńNie potrafiłabym się oprzeć, tak kocham truskawki :)
OdpowiedzUsuńnawet jeśli ciasto by mi nie wyszło to każdy i tak by wsuwał ze względu na te piękne truskawki!
OdpowiedzUsuńjeżeli smakuje tak jak wygląda to musiało niesamowicie smakować :)
OdpowiedzUsuńtruskawki i tarta - już mnie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery! W sam raz na słoneczną pogodę ^^
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda fantastycznie, ja jeszcze w tym roku nie piekłam z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków jedno z ulubionych <3 Przepysznie i tak lekko wygląda :D
OdpowiedzUsuńWow! To musi być rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda zachęcająco. Chyba się skuszę i przygotuję :)
OdpowiedzUsuń