W końcu wzięłam się do roboty i mam dla Was przepis na prostą i pyszną tartę! :)



Składniki:

I. Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 9 g herbaty jaśminowej


II. Krem:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 3 g żelatyny w płatkach
  • 270 g zimnej śmietanki 36%


+ świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami.
Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy ją z mąką i solą do miski.
Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki.

Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem.
Do rondelka wlewamy mleko.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Górną częścią noża zeskrobujemy ziarenka i wrzucamy do mleka (same laski również). Całość zagotowujemy.
W misce ubijamy żółtka z cukrem ok. 3-4 minuty.  Dolewamy wrzące mleko i mieszamy rózgą.
Całość ponownie przelewamy do czystego garnka i gotujemy 8-10 minut, stale mieszając. Krem nie powinien się zagotować.  Jest gotowy, gdy lekko zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści.

Krem przelewamy do miski, którą umieszczamy w naczyniu z zimną wodą.

Śmietankę podbijamy, ale nie na sztywno. Powinna zachować lekko lejącą konsystencję.
Gdy krem waniliowy  osiągnie temp. poniżej 30°C, dodajemy partiami śmietanę i mieszamy łopatką do połączenia. Odstawiamy do lodówki.

Zamrożone ciasto rozdrabniamy, ścieramy na tarce i wysypujemy nim dno obręczy/formy na tartę.
Pozostawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Pieczemy  ok. 10-15 minut w 180°C. Studzimy.
Na cieście rozsmarowujemy schłodzony krem.

Na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Jejku jak ja lubię herbatę jaśminową.Tarta na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!!! Uwielbiam truskawki. Pozdrawiam!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta prezentuje się bajecznie! Za jeden kawałeczek sama mogę dać się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto :) Czekam z utęsknieniem na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu wspaniała, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie potrafiłabym się oprzeć, tak kocham truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nawet jeśli ciasto by mi nie wyszło to każdy i tak by wsuwał ze względu na te piękne truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  8. jeżeli smakuje tak jak wygląda to musiało niesamowicie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. truskawki i tarta - już mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie desery! W sam raz na słoneczną pogodę ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, wygląda fantastycznie, ja jeszcze w tym roku nie piekłam z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie smaków jedno z ulubionych <3 Przepysznie i tak lekko wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! To musi być rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda zachęcająco. Chyba się skuszę i przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń